VNO-NCW: CO2-emissiehandel moet koplopers belonen

04/06
2015
DEN HAAG (EZPress) - Het Europese systeem van CO2-emissiehandel mag niet ten koste gaan van de concurrentiepositie van Nederlandse energie-intensieve bedrijven, vindt VNO-NCW. Hun kosten moeten gecompenseerd worden zolang er geen mondiaal systeem voor emissiehandel is. Volledige compensatie moet alleen gelden voor de meest CO2-efficiënte bedrijven. Dat schrijft de ondernemingsorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer, die woensdag over het Europese Emissions Trading System (ETS) vergadert.

CO2-prijs

VNO-NCW staat volledig achter het terugdringen van de wereldwijde CO2-emissies en het ETS als het Europese instrument om hier een bijdrage aan te leveren. De totstandkoming van een Europese CO2-prijs die betekenisvol is en met de economische ontwikkelingen meebeweegt wordt ondersteund, onder voorwaarde dat de concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie wordt gewaarborgd. Op dit moment is dat niet het geval.

Het ETS zet namelijk de vaak zeer CO2-efficiënte Europese bedrijven mondiaal op achterstand, stelt VNO-NCW. De prijzen voor gas, stroom en CO2 liggen in de EU aanzienlijk hoger, terwijl Europa zelf verantwoordelijk is voor slechts 11 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Compensatie voor Europese bedrijven is dus nodig, anders leidt dit tot import van producten uit landen zonder CO2-regulering (carbon leakage).

Gratis rechten

Bij die compensatie moeten de meest CO2-efficiënte bedrijven de meeste gratis emissierechten krijgen. Daarnaast moet de toewijzing van gratis rechten gebaseerd worden op de werkelijke productie in plaats van de productie in het verleden. Anders is volgens de ondernemingsorganisatie de kans aanwezig dat er te veel rechten in het systeem komen, of juist te weinig als een bedrijf wil uitbreiden. In het Energieakkoord voor duurzame groei zijn hierover afspraken gemaakt.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 4 juni 2015, 13:26
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry