Van Reybrouck: `Verbreed stemrecht tot spreekrecht`

03/06
2015
DEN HAAG (EZPress) - `Het is een misvatting dat verkiezingen en democratie synoniem zijn. Een systeem van loting leidt tot een betere vertegenwoordiging van het volk. Gelote vertegenwoordigers kunnen betere beslissingen nemen omdat ze niet worden afgeleid door opiniepeilingen en naderende verkiezingen.`

Dat is in het kort het verhaal van de Belgische schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, vandaag tijdens het VNG Jaarcongres 2015.

Legitimiteit

Van Reybrouck krijgt enthousiast applaus van de bestuurders in de zaal, al danken de meesten hun positie aan verkiezingen. De zaal deelt de opvatting dat de legitimiteit van gekozen vertegenwoordigers tanende is: 74% is het met deze stelling eens.

Loting

In zijn boek `Tegen verkiezingen` pleit Van Reybrouck niet voor het afschaffen, maar voor het aanvullen van verkiezingen met een loting van burgers die meedenken en -beslissen. Participatie via burgerinitiatieven en wijkcomités kan een versterking worden van de `diplomademocratie` waarin oudere, politiek geïnteresseerde burgers met contacten en geld meer te zeggen hebben dan anderen, betoogt van Reybrouck. `Dat is geen democratie, maar aristocratie`.

Voorbeeld

Een voorbeel van een proces waarbij gelote burgers spreekrecht in plaats van stemrecht kregen, is de herziening van de grondwet in Ierland. Een grondwetgevende raad met 33 verkozen politici en 66 gelote burgers kwam daar tot voorstellen die in een louter politiek constellatie niet mogelijk waren geweest.

Van Reybrouck: `Politici houden altijd rekening met peilingen en de volgende verkiezingen. Dat gaat vaak ten kosten van het algemeen belang en de lange termijn`.

D1000

Van Reybrouck leidde in 2011 en 2012 de burgertop G1000: 1000 Vlamingen en Walen overlegden daarin over een betere democratie. In Nederland werd in Amersfoort een G1000 gehouden, de basis voor de D1000 (Democratie 1000) die gisteren in Apeldoorn plaatsvond.

Koos Janssen (burgemeester Zeist), Karin van de Pas (griffier Bloemendaal) en Paul de Beert (raadslid Breda) laten tijdens de discussie met de zaal weten de noodzaak tot vernieuwing van de lokale democratie te delen. Zij zagen dit bevestigd bij de D1000.

//Einde bericht

Bron: VNG

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 3 juni 2015, 13:03
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amersfoort, Apeldoorn, Bloemendaal, Breda, Gelderland, Ierland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeist

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry