Google laat contactlens een irisscan maken

03/06
2015
Gebruiken we over een paar jaar contactlenzen als identificatie-apparatuur? Google ziet het wel zitten.

De zoekgigant heeft een nieuw patent aangevraagd voor een contactlens die de iris kan scannen. In het patent staat dat de lens de iris geheel of gedeeltelijk kan bedekken. Door lichtsensoren te gebruiken kan de lens een afdruk van de iris registreren. De sensoren brengen de iris in kaart en vergelijken hem met een plaatje van dezelfde iris via het computergeheugen. Komen ze overeen, dan krijgt de gebruiker bijvoorbeeld toegang tot een smartphone of gaat er een deur open.

Doel

In het patent staat overigens niets over toepassingen. Zo'n techniek kan op verschillende manieren in ons dagelijks leven geïmplementeerd worden. Of Google iets met het patent gaat doen, is onbekend. Techbedrijven vragen vaker patenten aan waar je soms nooit meer iets van terugziet.

Lenzen voor diabetici

Google experimenteert al langer met slimme contactlenzen voor gezondheidsmetingen. Daarmee kan het bloodsuikerspiegel worden vastgelegd van diabetici. In dat geval gaat het om een lens met een klein gaatje erin. Tranen uit de ogen komen via dat gaatje op sensoren, die dan (elke seconde) bloedsuiker kunnen meten uit de vloeistof. Google werkt hiervoor samen met farmaceutisch bedrijf Novartis.

Lees ook:

Wow, Google's eerste medische gadget is een contactlens

Datum: woensdag 3 juni 2015, 09:09
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry