Sollar Impulse opgestegen voor tocht over Grote Oceaan

31/05
2015
NANJING - De Solar Impulse 2 is zaterdagavond, nadat het wekenland aan de grond moest blijven, opgestegen voor de cruciale etappe over de Grote Oceaan. De Zwitserse piloot André Borschberg is vanuit de Chinese stad Nanjing vertrokken naar Hawaï. Om 20.45 uur Nederlandse tijd ging de piloot op weg naar de Amerikaanse staat. Over zes dagen hoopt hij Hawaï te bereiken, een tocht van 8172 kilometer.

De piloot probeert zonder druppel brandstof een reis om de wereld te maken. De Pacifische vlucht is voor de piloot de zwaarste etappe. De 62-jarige Borschberg zal te maken krijgen met extreme temperaturen en kan niet langer dan twintig minuten achter elkaar slapen. De vorige etappes duurden hooguit twintig uur.

Eigenlijk zou de Solar Impulse 2 afgelopen maandag de oversteek naar Hawaï maken, maar de tocht werd toen opnieuw uitgesteld door slecht weer. Het vliegtuig stond al weken in China aan de grond door slechte weersomstandigheden.

Begin maart vertrok het zonnevliegtuig uit Abu Dhabi. Via Oman, India en Myanmar kwam het aan in China. Na Hawaï vliegt het verder naar de Amerikaanse westkust. Borschberg wisselt de etappes af met zijn compagnon Bertrand Piccard. De cockpit is zo klein dat er maar één piloot in past.

De Zwitserse vliegers zijn al ruim twaalf jaar bezig met het project, waarmee ze de milieuvriendelijke mogelijkheden van zonne-energie willen laten zien. De vleugels van het toestel hebben een spanwijdte van 72 meter. Dat is groter dan bij een Boeing 747. Op de enorme vleugels zitten meer dan 17.000 zonnecellen, die de energie opwekken voor de vier elektromotoren.

De vlucht is te volgen op de website van Solar Impulse

(c) Reismedia / ANP

Dossier:

solar impulse

Datum: zondag 31 mei 2015, 11:14
Bron: Luchtvaartnieuws
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: China, India, Myanmar, Oman

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry