Deze robot past zichzelf na beschadiging aan

28/05
2015
Wetenschappers hebben een robot gemaakt die begrijpt dat hij beschadigd is, en zichzelf dan op een andere manier leert lopen.

Amerikaanse en Franse wetenschappers hebben een algoritme ontwikkeld waarmee robots zelf in de gaten krijgen dat ze beschadigd zijn, en daar vervolgens een oplossing voor bedenken. Normaal gesproken blijft een robot met bijvoorbeeld een beschadigd been doorlopen alsof er niks aan de hand is, waardoor hij verkeerd beweegt.

Robots met het algoritme van de wetenschappers stoppen echter direct na een beschadiging, om zelfstandig uit te zoeken hoe ze verder moeten. Dat wordt gedemonstreerd aan de hand van een zespotige robot. Eén van de poten van die robot wordt door de wetenschappers beschadigd, waardoor de robot niet meer normaal kan lopen. De robot neemt op dat moment zo'n twee minuten de tijd om andere manieren van lopen uit te proberen.

Door het algoritme weet de robot vervolgens wat het beste en snelste alternatief is. Het testmodel concludeert zelfstandig dat een soort springende beweging het beste is, waarbij de voorpoten de richting aangeven en de achterpoten springen. De robot leunt ondertussen op de beschadigde poot.

Volgens de wetenschappers is de techniek een handige manier om robots beter geschikt de maken voor bijvoorbeeld consumenten maar ook reddingswerkers. Zij hoeven zich dan niet zelf druk te maken over een robot die deels beschadigd is, omdat de robot zelf kan uitvogelen hoe hij het beste verder kan.

Datum: donderdag 28 mei 2015, 16:10
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry