Markt voor x86-servers wordt aangevoerd door HP en Dell

27/05
2015
Breda, 27 mei 2015 – Van alle x86-servers die Computer Profile geïnventariseerd heeft binnen de Nederlandse zakelijke markt, is bijna 60 procent een systeem van HP. Ook in het publieke segment en bij locaties van bedrijven met 50 tot 250 medewerkers is het aandeel HP hoog, respectievelijk 64 en 62 procent. De concurrentie, met voorop Dell, gevolgd door IBM, Fujitsu en Cisco, weet de meeste aandelen te verwerven bij locaties van Multinationals en National Enterprises. Dit blijkt uit de IT-marktanalyse van Computer Profile op basis van 6.200 gesprekken die gevoerd zijn met IT-verantwoordelijke personen van bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, over het gebruik van serversystemen.

Dell heeft een aandeel in de installed base van ongeveer 25 procent van de x86-servers. Haar aandeel is het grootst bij de grotere commerciële instellingen. IBM is nu nog de nummer drie op het gebied van x86-servers. Circa 8 procent van alle servers betreft een System x van Big Blue. Het is deze tak van IBM die, in navolging van de IBM pc-tak, overgaat naar Lenovo. Het aandeel van Fujitsu beperkt zich binnen de onderzochte groep tot enkele procenten. Het aandeel van de vier grootste vendoren is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In de periode van 2010 tot nu schommelt het aandeel van HP telkens tussen de 59 en 65 procent, van Dell tussen de 22 en 26 procent en van IBM tussen de 7 en 9 procent.

Voortzetting afname locaties met lokale x86-servers

De dalende lijn in het aantal locaties dat x86-servers on-premise heeft draaien, blijft doorzetten. In 2011 lag het percentage nog boven de 90 procent, maar in de afgelopen jaren is dat in hoog tempo gedaald. Vorig jaar had nog driekwart van de locaties lokaal draaiende servers, in 2015 is dat verder gedaald naar 68,4 procent. Deze daling is natuurlijk ook terug te zien in de penetratiegraad van de verschillende vendoren. De meest voorkomende fabrikant is HP. Net als vorig jaar heeft circa 45 procent van de locaties één of meerdere x86-servers van HP.

Segmenten waar HP de hoogste penetratie heeft ten opzichte van de andere vendoren zijn de industrie (51%), de transportsector (47%) en het handelssegment (48%). Dell x86-servers komen voor bij 1 op de 5 locaties. Segmenten waar bovengemiddeld vaak Dell-servers gebruikt worden, zijn IT, Telecom & Utilities (27%), het onderwijs (24%) en de industrie (24%). IBM x86-servers komen bovengemiddeld vaak voor bij bedrijfsvestigingen in de handel (10%) en industrie (9%).

Teruglopende aantallen servers

Niet alleen staan er op minder locaties dan voorheen x86-servers, ook per locatie loopt het (gemiddeld) aantal on-premise x86-servers langzaam terug. In de periode maart 2011 tot en met maart 2015 is een daling zichtbaar van gemiddeld 13,5 naar 7,9 x86-servers, een afname van ruim 40 procent. Het sterkst is de daling geweest bij locaties van Multinationals, waar het gemiddeld aantal servers in deze periode met bijna 55 procent daalde.

Outsourcing

De algemene daling van het aantal servers is goed te verklaren. Vooral in het publiek domein en bij locaties van Multinationals is de laatste jaren relatief vaak sprake van consolidaties naar datacenters en shared service centers. De afgelopen vier jaar is het percentage bedrijfsvestigingen dat aangeeft (een deel van) het serverpark te hebben geoutsourced gestegen van 16,7 procent in 2011 tot de huidige 46,4 procent.

Datum: woensdag 27 mei 2015, 13:39
Bron: Computer Profile
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry