Noodweer en overstromingen op Memorial Day

25/05
2015
Texas en Oklahoma worden geteisterd door een van de ergste overstromingen in jaren. Daarbij zijn tenminste drie mensen om het leven gekomen en worden nog acht mensen vermist. Zeker 1000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Het aantal vermisten en doden kan nog oplopen omdat het gevaar nog niet is geweken. De nationale weerdienst verwacht ook vandaag noodweer; hevige buien met onweer, hagel, tornado’s en nog meer overstromingen. In het plaatje Hays zijn 400 huizen ingestort en 1000 huizen beschadigd. Aanhoudende hevige regenval heeft het waterpeil van de rivier de Blanco doen stijgen naar de hoogste stand in 20 jaar. Het plaatjes San Marcos is het zwaarst door het hoogwater getroffen waar zeker zeer twee belangrijke bruggen zijn weggespoeld.

31 Tornado’s

De vele regen en de overstromingen zijn het gevolg van de confrontatie van warme en vochtige lucht afkomstig uit de Golf van Mexico en veel koudere lucht afkomstig uit het oosten van Canada. Dit gebeurt vaker in de VS, in het voorjaar als de tegenstelling tussen de luchtsoorten het grootst is. Het tornadoseizoen was tot nu toe vrij rustig, maar tijdens het afgelopen weekeinde en vandaag is het goed raak. Op het frontvlak ontstonden gisteren zware roterende onweersbuien (supercells) In Oklahoma, Kansas, Missouri en Iowa, maar liefst 31 in totaal.

Memorial Day

Vandaag is het Memorial Day, de dag waarom de Amerikanen hun gesneuvelde militairen herdenken. Op deze vrije dag gaan trekken veel mensen erop uit om met de familie te picknicken of een kijkje te nemen bij de militaire parades. Ook vandaag waarschuwt de Nationale weerdienst voor zware buien in de middag en avond, in Texas, Arkansas, Louisiana en in Kansas, Nebraska en Iowa. Warme en vochtige lucht wordt aangevoerd met aan de grond zuiden- tot zuidoostenwinden. De lucht wordt in de middag door instraling van de zon onstabiel en kan door het grote verschil met de koude lucht die vanuit het oosten wordt aangevoerd hoger in de atmosfeer snel opstijgen. Doordat de wind met de hoogte van richting en snelheid verandert (draaiend naar west en toenemend) kunnen ronddraaiende onweersbuien ontstaan, mogelijk met tornado’s. Omdat er in het oosten van Texas en in de Mississippidelta in Arkansas en Louisiana al veel regen is gevallen, verwacht men daar nog meer overstromingen.

Bronnen: MeteoGroup, National Weather Service

Datum: maandag 25 mei 2015, 14:01
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Canada, Huizen, Kansas, Mexico, Noord-Holland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry