Benelux zet goede stap met diploma-erkenning

22/05
2015
DEN HAAG (EZPress) - VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een stap vooruit dat Nederland, België en Luxemburg hebben afgesproken elkaars diploma`s in het hoger onderwijs te erkennen. Daarmee wordt het niet alleen voor grenswerkers makkelijker om `aan de overkant` een baan te krijgen, voor werkgevers wordt de vijver voor geschikt personeel vergroot. De drie landen lopen daarmee voorop in de EU.

Erkenningsprocedures voor diploma`s kunnen nu vier maanden in beslag nemen tegen een kostenpost van soms 200 euro per persoon. Met dit besluit krijgen de inwoners van de Benelux-landen zekerheid dat het niveau van zijn of haar bachelor en masterdiploma automatisch in het andere land wordt erkend. De inhoud van de diploma’s en beroepskwalificaties kunnen overigens nog getoetst worden in het andere land.

Arbeidsmobiliteit

Door deze automatische niveau-erkenning van het diploma, werken de Benelux-landen een obstakel weg om in het buurland te studeren of werk te zoeken. Dit komt de grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit ten goede, verwachten VNO-NCW en MKB-Nederland. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kunnen daardoor beter op elkaar inspelen. Werkgevers kunnen hun vacatures sneller invullen en werkzoekenden kunnen sneller aan de slag.

De drie Benelux-landen lopen nu voor in de EU bij het vormen van één Europees Hoger-onderwijsruimte.

Europees niveau

De bedrijvenorganisaties hopen dat het een aanzet is om op Europees niveau een zelfde concrete stap te maken. Vlaanderen en Nederland hadden onderling al afgesproken elkaars hoger-onderwijsdiploma`s te erkennen, Luxemburg en België eveneens.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 22 mei 2015, 10:16
Bron: EZPress Buitenland
Categorie: Algemeen
Tags: Luxemburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry