Voorjaarsdroogte nog niet problematisch

18/05
2015
Het voorjaar verloopt erg droog, juist nu de bloeiende natuur een slokje wel kan gebruiken. Toch is er nog voldoende water beschikbaar door de aanvoer van water uit Zwitserse stuwmeren.

Weinig regen

Na een relatief natte winter verloopt het voorjaar van 2015 droog. In de eerste lentemaand maart viel er slechts 59 mm tegen een langjarig gemiddeld van 68 mm. Het weer werd gedurende een groot deel van de maand bepaald door hogedrukgebieden. Daardoor bleef het aantal dagen met regen en de hoeveelheden regen beperkt. Alleen aan het begin en aan het einde van de maand was het wisselvallig. Ook de tweede lentemaand april verliep droog. Opnieuw bepaalden hogedrukgebieden vaak het weer en bleef de hoeveelheden neerslag beperkt tot een landelijk gemiddeld van slechts 22 mm tegen normaal 44 mm. Ook deze maand, mei verloopt tot nu toe vrij droog. Tot en met gisteren viel er in de Bilt slechts 26 mm. Normaal valt er in de hele maand mei 68 mm. De komende twee dagen vallen er enkele buien, die de droogte plaatselijk zullen verlichten. Daarna zorgt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied voor afnemende neerslagkansen en wordt misschien ook de derde lentemaand droog.

Neerslagtekort

De natuur heeft echte juist in deze periode water nodig. Het gras groeit gestaag en alle bomen staan volop in blad. Bomen en planten nemen water op door de wortels, maar verdampen water via de bladeren. De verdamping wordt groter naarmate het groener wordt. Om te kijken of de landbouw en de natuur in Nederland niet droog komen te staan, kijken we tijdens het groeiseizoen ( van 1 april tot en met 30 september) naar het doorlopend potentieel neerslagoverschot. Dit wordt berekend door het verschil te berekenen tussen de hoeveelheid gevallen neerslag en de berekende referentiegewasverdamping. De verdamping is afhankelijk van de temperaturen en het zonlicht. Op dit moment hebben we geen neerslagoverschot maar een neerslagtekort. Dat tekort is op veel plaatsen op gelopen naar 30 tot 100 mm en is zelf groter dan het tekort tijdens het droogste jaar 1976 in mei. Opvallend is dat de temperaturen de afgelopen weken niet hoog waren. April verliep te een gemiddelde temperatuur van 9.0 graden tegen een langjarig gemiddelde van 9.2 graden iets aan de koude kant. De lopende maand mei verloopt tot nu toe met 12.6 graden tegen over een gemiddelde van 13,1 graden nog kouder. MeteoGroup verwacht dat het de tweede helft van de maand mei ook aan de koude kan verloopt en de maand als geheel met 12.5 graden aan de koude kant blijft. Wel was april zeer zonnig. Met gemiddeld over het land 242 zonuren tegen normaal 178. Het neerslagtekort is dit jaar dus te wijten aan een gebrek aan neerslag. Volgens de weermodellen valt er de komende weken niet erg veel regen en zal het tekort nog verder oplopen.

Ondanks droogte voldoende water beschikbaar

Volgens het Watermanagementcentrum Nederland is echter nog voldoende water beschikbaar voor de landbouw en de natuur. Het landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) maakt speciale droogteberichten voor waterbeheerders. In het laatst uitgegeven bericht van 28 april is er nog geen reden om ons zorgen te maken. De waterstanden in de landbouw- en natuurgebieden zijn niet alleen afhankelijk van de regen die valt, maar ook van de afvoer van de rivieren. De afvoer van de Rijn is normaal voor de tijd van het jaar. Van groot belang voor die afvoer van de Rijn bij langdurige droogte zijn de watervoorraden in het Zwitserse deel van het stroomgebied, dit zijn met name de stuwmeren. De watervoorraden zijn normaal voor de tijd van het jaar. Bovendien valt er in Zwitserland de komende weken wel neerslag van betekenis.

Bosbrandgevaar
Tijdens voorjaarsdroogte neemt de kans op bosbranden toe. Onvoorzichtig gebruik van bijvoorbeeld de barbecue, een maken van een (illegaal) kampvuur, een argeloos weggegooide sigaret of een blikseminslag kunnen de oorzaak zijn voor het ontstaan van een brand. In maart was er een grote brand in het Fochtelooerveen in Drenthe. Gisteravond vond een grote bosbrand plaats in de bossen bij Chaam in Brabant. Na een brand ziet het er vaak geblakerd en troosteloos uit. Voor de planten hoeft een brand echter niet desastreus te zijn. Volgens Staatsbosbeheer hebben veel bomen het overleefd en is het vooral de ondergroei(de struiken) die vlam hebben gevat. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de natuur een enorm herstelvermogen heeft. Na een tijdje wordt het weer groen. Wel zijn er waarschijnlijk veel hagedissen en andere dieren omgekomen.

MeteoGroup, KNMI, UVW.nl, Brandweernederland.nl , Nu.nl

Datum: maandag 18 mei 2015, 13:46
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Utrecht, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry