Jan Lammers pakt 'record op waterstof' op Nürburgring

11/05
2015
Wat krijg je als je TU Delft-studenten en Jan Lammers naar de Nürburgring stuurt? Een nieuw record voor een waterstofraceauto.

Verstokte autoliefhebbers die klimaatverandering niet meer ontkennen hopen dat waterstof een doorbraak maakt. Je kunt het immers snel tanken en toch zonder uitstoot op rijden. Daar zitten wat haken en ogen aan (lees de prijs en de opwekking van waterstof), maar dat weerhield studenten van de TU Delft niet van het ontwikkelen van een waterstofraceauto. De Forze VI heet het karretje.

Ze lieten niemand minder dan coureur Jan Lammers ermee een rondje op de Nordschleife van de Nürburgring doen (het beruchtste en langste circuit van Europa). Daar zette hij een tijd neer van een kleine 11 minuten.

Sabine Schmitz zou zeggen: `I do zet lepteim in a van`. De bedoeling was dan ook vooral om de potentie van waterstof brandstofcellen te laten zien. Niet om Seat Leon Cupra's en Ford Transits af te troeven.

50 studenten werkten 2,5 jaar aan de racer. Teamleider Menno Dalmijn verklapte dat dit record waarschijnlijk geen lang leven is beschoren, want de auto liep nu op 50 procent van het volle vermogen. De topsnelheid was daarmee 160 km/u, terwijl 220 te halen moet zijn.

Het Formula Zero Team Delft houdt zich al sinds 2008 bezig met het ontwikkelen van waterstoftechnologie. De komende jaren wil het team de strijd aangaan met racewagens met een verbrandingsmotor, met als ultieme doel het rijden van de 24 uur van Le Mans met een waterstofracewagen.

Lees ook in ons magazine Bright Ideas:

Waterstof op weg (okt. 2014)

Datum: maandag 11 mei 2015, 15:22
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Delft, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry