Vorstvrije IJsheiligen

11/05
2015
De periode van de IJsheiligen, van 11 tot en met 15 mei, staat in de volksweerkunde bekend als de laatste periode in het voorjaar waarin nog nachtvorst kan optreden. Vanaf halverwege mei is de kans op vorst aan de grond klein, maar niet geheel uitgesloten. In 2006 kwam het in de nacht van 2 op 3 juni nog tot nachtvorst, in 2008 vroor het aan de grond in de nacht van 23 op 24 juni en in 2013 kwam het kwik in de nacht van 25 op 26 juni in de min. Hoewel we na komende nacht in een voelbaar frissere luchtsoort terecht komen, is de kans op vorst aan de grond tijdens de IJsheiligen dit jaar niet groot. De koudste nacht in de nacht naar 14 mei, Hemelvaartsdag. Dan kan het tijdens het "dauwtrappen" in de noordelijke provincies afkoelen tot 4 of 5 graden. Aan de grond kan het nog een graadje kouder worden.

Sluierwolken
Vandaag wordt het op veel plaatsen voor het eerst 25 graden. Als dat ook ons hoofdstation in de Bilt gebeurt, wordt het vandaag de eerste landelijke warme dan van 2015. Het is nog niet zeker of dat gaat lukken. Met een zuidoostenwind wordt warme lucht aangevoerd, maar er is behoorlijk wat hoge sluierbewolking aanwezig.

Geruisloze passage koufront

Komende nacht trekt een golvend koufront van west naar oost over ons land en wordt de warme lucht weer verdreven. Volgens de weermodellen zal het koufront vrij inactief passeren met wolkenvelden en hooguit een enkele bui. Morgen zal het koufront boven Duitsland activeren. In combinatie met aanvoer van vochtige en warme lucht kunnen daar in de namiddag en avond lokaal zeer pittige regen- en onweersbuien ontstaan. Ook bij ons kan morgenmiddag (met name in de noordelijke helft van het land) een enkele bui ontstaan op passage van een zwakke trog, maar actieve buien worden niet verwacht.

Voelbaar frisser
In de lucht achter het koufront wordt het morgen overdag 14 tot 20 graden, 4 tot 9 graden minder warm dan vandaag. De lucht is echter blauwer dan vandaag, de sluierwolken zijn namelijk verdwenen. Er zijn wel wat lagere wolkenvelden, vooral in het noorden, maar de zon komt ook tevoorschijn. Woensdag schijnt de zon de hele dag en blijft het droog. Tussen een rug van hogedruk boven de Britse eilanden richting IJsland en een lagedrukgebied boven Scandinaviƫ wordt met een west tot noordwestenwind frisse lucht aangevoerd en wordt het op de Wadden niet warmer dan 13 graden. In het midden en zuiden kan het 18 of 19 graden worden.

Hemelvaartsdepressie

De weersverwachting voor aanstaande donderdag, Hemelvaartsdag zijn op dit moment onzeker. Hogedruk verdwijnt naar het zuiden, vanaf de Atlantische Oceaan trekt een actieve depressie richting Europa met regen voor de Britse eilanden, grote delen van Frankrijk en het Alpengebied en mogelijk ook in een deel van ons land. Het ECMWF model van 00 uur berekent voor het zuiden van het land 5 tot 10 mm. In het noordoosten blijft het droog. Uiteindelijk bepaalt de precieze koers van het lagedrukgebied waar en hoeveel regen er op Hemelvaartsdag in Nederland gaat vallen.

Eerste 40-er in Spanje

Zuidelijke winden hebben de afgelopen dagen in grote delen van Spanje al geresulteerd in tropische temperaturen (30 graden of meer) op uitgebreide schaal. De komende dagen wordt er nog warmere lucht aangevoerd en wordt het voor het eerst dit jaar in Andalusiƫ 40 graden of meer.

Margot Ribberink

Bron: MeteoGroup, Wikipedia (foto voorpagina van Sint Servatius)

Datum: maandag 11 mei 2015, 10:00
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Duitsland, Frankrijk, IJsland, Noordelijke, Spanje, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry