Mag een website in mijn inbox kijken?

04/05
2015
Een lezer wees me op de voorwaarden van datingsite Vriendengezocht:

Wij behouden het recht om steekproefsgewijs mee te kijken in de inbox om onze site gebruiksvriendelijk en veilig te houden. Wij verplichten onszelf de privacy van de gebruiker te waarborgen tijdens de steekproef.

Mag dat zomaar? Nou, het mag misschien maar het is zeker niet genoeg om er een regeltje in je algemene voorwaarden aan te wijden en dan te denken dat je alles mag.

Ook bij gebruik van iemands webdienst heb je recht op (enige) privacy. Er geldt geen Grondwettelijk briefgeheim voor elektronische communicatie, maar dat wil niet zeggen dat een beheerder zonder meer een privébericht mag lezen.

De gewekte verwachting is daarbij van groot belang. Zo hanteert Tweakers de term “direct message” in plaats van “private message” met de expliciete bedoeling duidelijk te maken dat die berichten niet privé zijn voor het beheer. Het idee is dat als je tegen iemand zegt “dit als privé eruitziend kanaal is niet privé”, ze dan hun privacy opgeven.

Maar ik twijfel wel of mensen écht snappen dat “direct message” betekent “het beheer kan erbij” en niet “het gaat 1-op-1 direct naar je wederpartij”. En als mensen die laatste opvatting hebben, is de kans groot dat ze het bericht wel als privé beschouwen. Dan zul je als beheer meer moeten doen dan alleen “ja haha direct is een andere term dan privé” om jezelf een rechtvaardiging te geven die berichten te openen.

Persoonlijk zou ik altijd adviseren om bij het berichtenscherm zelf aan te geven dat het beheer onder voorwaarden mee kan lezen, met een linkje naar de pagina met die voorwaarden. Of een algemeen “Hoe privé is dit bericht” linkje met uitleg over veiligheid, meelezen en dat een ontvanger er ook mee aan de haal kan.

Hoe dan ook zou ik zelf altijd liever e-mail gebruiken. Maar ja, ik ben dan ook oud.

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: maandag 4 mei 2015, 08:12
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry