KNMI: Zonovergoten april eindigt met vorst [30 april 2015]

30/04
2015
Vooral de temperatuurverdeling in de afgelopen maand was opmerkelijk: in het noorden was april ongeveer een halve graad kouder dan normaal (gemiddeld over 1981-2010), terwijl het in de zuidoostelijke helft een halve graad warmer was dan normaal. Oorzaak was de overheersende noordenwind waarmee de lucht vanaf de nog relatief koude Noordzee werd aangevoerd. Dieper landinwaarts neemt de invloed van de Noordzee geleidelijk af, waardoor de temperatuur daar vaak hoger uitpakt. Bij het KNMI in De Bilt leverde april een gemiddelde temperatuur op van 9,0 graden tegen 9,2 graden als langjarig gemiddelde. Een groot verschil met vorig jaar toen we één van de zachtste aprilmaanden in ruim honderd jaar beleefden.

Vooral de laatste dagen van de maand waren koud met op uitgebreide schaal vorst. Op 28 april werd op de vliegbasis Twenthe vlak boven de grond zelfs bijna 10 graden vorst gemeten. Zulke kou komt aan het einde van de maand niet vaak voor. De koude dagen eind aprilvormen een groot contrast met het deel warmere weer rond het midden van de maand. De Bilt boekte op 14 april de eerste van de drie warme dagen (20,0 graden of meer) die de maand opleverde. Westdorpe in Zeeland noteerde op 15 april met 25,5 graden de eerste zomerse dag van 2015 in Nederland.

De zon scheen gemiddeld over Nederland omstreeks 235 uur tegen 178 uur normaal. De meeste zon kreeg het zuidwestelijk kustgebied: in Vlissingen was april met circa 255 uur zon de op drie na zonnigste april sinds het begin van de metingen in 1907.

April was ook een droge maand. Landelijk viel omstreeks 25 mm neerslag tegen 44 mm normaal. In het westen viel plaatselijk minder dan 10 mm, in Zuid-Limburg werd op enkele plekken circa 60 mm opgevangen. Vooral tussen 5 en 23 april was het droog, maar de neerslagtekorten die deze maand oplevert zijn niet uitzonderlijk.

Maandoverzicht april
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/apr15.html

Datum: donderdag 30 april 2015, 07:47
Bron: KNMI Persberichten
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Limburg, Utrecht, Vlissingen, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry