Relatief rustig berkenpollenseizoen

12/04
2015
Het wordt de komende dagen lekker weer om buiten te zijn. Dinsdag en woensdag voert een zuidelijke wind warme lucht aan waardoor het kwik dinsdag voor het eerst dit seizoen 20 graden gaat halen in de Bilt (daarmee de eerste warme dag van dit jaar) Woensdag kan het op sommige plaatsen in het zuiden van het land voor het eerst dit jaar zomers warm worden (25 graden). Voor mensen met hooikoorts die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de berk breekt echter een vervelende tijd aan. De (tijdelijke) temperatuurstijging heeft als gevolg dat er steeds meer berken gaan bloeien. Dat betekent niet meteen dat het voor 1 miljoen mensen extreem snotteren wordt. Er zijn namelijk dit jaar veel minder mannelijke stuifmeel producerende berkenkatjes gesignaleerd.

Combinatie van meteorologie en biologie
Hooikoorts, heel vervelend als je het hebt. Nu het weer lekker weer wordt, gaat er ook steeds meer bloeien. De meeste mensen zijn gevoelig voor het stuifmeel van grassen (die bloeien nu nog niet). Er is echter ook een grote groep Nederlands (1 miljoen mensen) die gevoelig zijn voor het stuifmeel van de berk. Vorige week is de eerste bloeiende berk in het zuiden van het land aangetroffen. De komende weken gaat op steeds meer plaatsen in Nederland de berk bloeien. Tijdens droog, vrij zonnig en relatief warm weer kan het aantal pollen van de berk in de lucht zodanig toenemen dat het voor mensen met een berkenpollenallergie heel vervelend wordt. Het aantal pollen dat vrij kan komen is afhankelijk van de fysiologie van de planten. De fysiologie van de plant wordt beinvloed door het weer. Ook de verspreiding van de pollen is afhankelijk van het weer. Daarom wordt het hooikoortsweerbericht door biologen in nauwe samenwerking met meteorologen gemaakt. Aan de hand van pollentellingen die elke week in bijvoorbeeld het Elkerliek ziekenhuis in Helmond worden gedaan en vooral het observeren van planten en bomen kan worden geschat hoeveel pollen er in de lucht zitten.

Latere berkenbloei, minder katjes

Biologen van Pollennieuws hebben de afgelopen week de ontwikkeling van de Berk goed in de gaten gehouden. Er zijn een tweetal opvallende observaties.

1. De Berkenbloei is dit jaar 3 weken later in vergelijking met vorig jaar.

2. Er zitten dit jaar veel minder mannelijk katjes aan de berkenboom (de mannelijk katjes bevatten het stuifmeel).

Vorig jaar extreem vroeg en warm voorjaar

Dat de Berk 3 weken achter loopt in vergelijking met vorig najaar heeft te maken met het feit dat de winter van 2013/2014 zeer zacht verliep, gevolgd door een extreem vroeg en zacht voorjaar. Op 9 maart werd het in de Bilt al 19.5 graden. Sinds het begin van de metingen in 1901, werd het daar niet eerder zo vroeg in het jaar, zo zacht. In het zuiden en oosten van het land liep het kwik al op tot boven de 20,0 °C. Op 20 maart noteerde De Bilt de eerste warme dag van het jaar (maximumtemperatuur van 20,0 °C of hoger), het werd 21,2 °C en die dag staat daarmee in de rij van de tien warmste dagen in maart ooit. De landelijke hoogste temperatuur van die maand werd toen waargenomen in Eindhoven en Arcen; 23,1 °C. Gemiddeld was maart zeer zacht met 8,4 °C, normaal is 6,2°C. Alleen in 1991 en 1990 was het nog zachter. Het uitzonderlijk zachte weer hield ook in april aan.

Vorig jaar extreem natte zomer

De verklaring dat er dit jaar veel minder stuifmeel produceerde katjes aan de berk zijn waargenomen is nog niet helemaal duidelijk. Biologen van Pollennieuws denken dat het te maken heeft de natte zomer van 2014. Na het vroege voorjaar in maart en april volgende een relatief natte meimaand. Zomerse buien veroorzaakten lokaal extreem veel neerslag. Het wisselvallige weer had ook invloed op de temperatuur. De maart mei verliep in tegenstelling tot de maanden ervoor niet warmer, maar kwam uit op normaal. Juni 2014 verliep droger, daarna volgende opnieuw een vrij natte zomermaand, juli. De laatste zomermaand augustus verliep zeer teleurstellend. De vakantiemaand was niet alleen koel, maar ook zeer nat met een neerslagsom die uitkwam op 131 millimeter tegen 78 millimeter normaal. Augustus 2014 staat daarmee met augustus 1957 en 1960 op een gedeelde tiende plaats in de rij van natte augustusmaanden sinds 1906. Op de natte plaatsen werd meer dan 200 millimeter opgevangen. Opvallend was het grote aantal dagen waarop het regende op veel plaatsen viel op 23 van de 31 dagen regen. De natte weersomstandigheden vonden plaats in de tijd planten en bomen nieuwe katjes aanmaken voor het volgend jaar. Het zou best eens kunnen zijn dat het overvloedige vocht een negatieve invloed heeft gehad op de aanmaak van de katjes die we dit jaar aan de bomen zien.

Hooikoortsverwachting

Dagelijks wordt er op onze site en op de site van Pollennieuws een verwachting gemaakt. Aan de hand van observaties in de natuur, de pollentellingen en de weersomstandigheden word een inschatting of er die dag weinig, veel of extreem veel pollen in de lucht zitten. In de tekst wordt gespecifieerd welke pollen er voorkomen. Tevens wordt er dagelijks een verwachting voor 5 dagen gemaakt voor de pollenbelasting. De verwachting wordt gemaakt door de meldingen van hooikoorts te combineren met de weersverwachting voor de komende dagen. Ondanks twee warme dagen wordt deze week geen zware maar een matige hooikoortsbelasting verwacht.

Margot Ribberink

Bronnen: MeteoGroup, Pollenieuws, Elkerliek ziekenhuis

Datum: zondag 12 april 2015, 10:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Eindhoven, Helmond, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry