Komende dagen tornado-alarm VS

08/04
2015
Het tornadoseizoen in de VS verliep tot nu tot nu toe vrij rustig. Alleen op woensdag 25 maart kwam het in de staten Oklahoma en Arkansas tot een paar twisters. Na de koude winter in het oosten van de VS kwam de aanvoer van warme en vochtige lucht vanuit het Golf van Mexico (de voeding voor tornadobuien) niet echt op gang. Maar nu wel. Vandaag is er een grote kans dat er niet alleen in Oklahoma en Arkansas, maar ook in Missouri en Illionois supercells ontstaan met grote hagelstenen, onweer en tornado’s. De inwoners van de staten zijn gewaarschuwd. Ook morgen en vrijdag is de kans op zware onweersbuien groot met name in Illionois.

Tornadotijd
Tornado’s, wervelwinden met zeer grote windsneden van enkele honderden kilmeters per uur en een diameter van enkele tientallen meters tot een paar kilometers, ontstaan in het voorjaar als de verschillen tussen de luchtsoorten (koude lucht in het noorden en warme lucht in het zuiden) het grootst zijn. Als deze luchtsoort elkaar tegenkomen en warme lucht opstijgt, ontstaan er zware onweersbuien. Indien er dan ook nog rotatie aanwezig is de atmosfeer, veroorzaakt doordat de windrichting en windsnelheid in hoogte variëren, kan de onweersbui gaan ronddraaien en uiteindelijk een tornado produceren. Tornado’s veroorzaken in de VS elkaar veel schade en helaas ook (dodelijke) slachtoffers.

Gunstige omstandigheden voor de vorming van tornado's

Vandaag ligt er op grondniveau een lagedrukgebied boven de Rocky Mountains. Dit lagedrukgebied trekt de komende dagen met een west tot zuidwestelijke stroming naar de Grote Meren. Ook op grote hoogte is het laag (hoogtetrog) te volgen. Aan de grond wordt met een zuidelijke stroming warme en vochtige lucht (met dauwpunten boven de 20 graden) vanuit de Golf van Mexico richting Louisiana, Mississippi, Arkansas en Missouri gevoerd waardoor in de middag sterke convectie op gang komt. In combinatie met het windregiem, aan de grond uit het zuid tot zuidoostelijke richting, hoger in de atmosfeer uit richtingen tussen zuid en zuidwest is er in potentie ook rotatie mogelijk. Op grote hoogte van de atmosfeer, waar de straalstroom te vinden is, waait het flink. Ook dat is een factor die gunstig is voor de vorming van supercells en tornado’s. Volgens het SPC (Storm Prediction Center) is er vandaag zelf 10 % kans dat er tornado’s ontstaan. Het gebied waar de meest actieve buien ontstaan, schuift morgen en vrijdag iets verder op richting de Grote Meren.

Margot Ribberink

Bronnen: MeteoGroup, NOAA,SPC

Datum: woensdag 8 april 2015, 09:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Mexico

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry