Tweede helft volgende week barst de lente los

04/04
2015
Nog even geduld, maar na het frisse paasweekeinde met op eerste paasdag zon en op tweede paasdag wolkenvelden, gaat de temperatuur eindelijk omhoog. MeteoGroup verwacht op dinsdag en woensdag al 13 graden, maar kan er uit de wolken nog een buitje vallen. Vanaf donderdag is het droog, vrij zonnig en wordt het voelbaar warmer. Op donderdag wordt het al 15 graden, op vrijdag en tijdens het volgend weekeinde wordt het 18 graden. In het zuiden van het land kan dan voor het eerst in dit seizoen 20 graden worden.

Natte start van het lange paasweekeinde

Deze stille zaterdag begon met wolken en regen. Met een noordelijke stroming trok afgelopen nacht en vanochtend een zwakke storing zuidwestwaarts naar Belgiƫ. Achter de storing wordt met een naar noordoostelijke stroming drogere lucht aangevoerd en komt de zon vanuit het noordoosten af en toe te voorschijn. De zon maakt vandaag de meeste uren in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, 5 a 6 uur. In Zeeland en Limburg klaart het pas in de loop van de middag op en schijnt de zon maar 2 of 3 uur. Zeer lokaal kan er uit de stapelwolken die ontstaan ook vanmiddag nog een buitje vallen, op de meeste plaatsen blijft het droog. Warm wordt het niet. Met een zwakke tot matige noordelijke wind wordt koude lucht over de Noordzee aangevoerd en blijft het kwik steken tussen de 8 en 10 graden.

Bevroren paaseieren

Morgen, eerste paasdag maakt de zon veel meer uren. Het zonnige weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven de Britse eilanden dat zich morgen naar onze omgeving uitbreidt. Onder de vleugels van dit hogedrukgebied verdwijnen vanavond en vannacht de wolken en neemt de wind af. Omdat we in nog steeds koude lucht zitten, kan het behoorlijk koud worden. Met uitzondering van een smalle strook aan zee gaat het vriezen. In het oosten wordt het koudst met 2 of 3 graden vorst. Vlak boven de grond wordt het nog kouder en kan het lokaal tot 5 graden vorst komen. Het is dan ook aan te raden om vorstgevoelige planten komende nacht binnen te zetten. Als u vanavond de paaseieren al verstopt in de tuin, zijn ze morgenochtend bevroren! Omdat er in de onderste laag van de atmosfeer wat vocht aanwezig is, kan de dag starten met een mistbank of wat rijp, wat overigens fraaie plaatjes oplevert. Daarna is het de beurt de aan de zon. Door de kracht van de zon wordt het iets zachter dan vandaag met temperaturen tussen 9 en 11 graden dat alles bij een zwakke tot matige noorden tot noordwestenwind.

Tegenvallende tweede paasdag

Rondom het Britse eilanden weet een zwakke storing op de Noordzee op tweede paasdag ons land toch te bereiken. Zondagavond neemt de bewolking vanuit het noorden toe en gaat het in de nacht licht regenen. Onder de wolken wordt het niet meer zo koud. Maandagochtend valt tegen met bewolking en af en toe wat regen. Maandagmiddag klaart het vanuit het noordoosten achter de storing weer op en is de zon weer te zien. In het noorden en oosten maakt de zon 6 tot 8 uren, het westen en zuidwesten moeten langer op de opklaringen wachten en is er maar 2 tot 4 uur zon. Dinsdag en woensdag ligt de kern van het hogedruk nog ten westen van ons en trekken aan de oostflank nog enkele zwakke storingen over met wolkenvelden en soms een spatje regen. De temperatuur gaat door de aanvoer van minder koude lucht voorzichtig omhoog naar 12 of 13 graden.

In de tweede helft van de week gaat het gebeuren...
In de tweede helft van de week schuift het hogedrukgebied via ons land het Europese vasteland op en blijft daar een tijdje liggen. De noordelijke wind draait via het oosten uiteindelijk naar het zuidoosten tot zuiden. Uit deze richting wordt voelbaar warmere lucht aangevoerd. Het is ook droge lucht. Dat betekent dat de zon vrij spel heeft en de kans op een bui klein is. Donderdag wordt het al 15 graden. Vrijdag en tijdens het volgend weekeinde barst de lente helemaal los. De temperaturen gaan omhoog naar 18 of 19 graden. Tijdens het weekeinde van 11 en12 april kan het voor het eerst in dit seizoen 20 graden worden. Overigens blijft het op plaatsen waar de zuidoostenwind over koud water komt, bijvoorbeeld aan de zuidkant van de Wadden steken rond 12 of 13 graden.

Margot Ribberink

Bron: MeteoGroup

Datum: zaterdag 4 april 2015, 11:08
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg, Noordelijke, Overijssel, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry