Doe het licht uit!

25/03
2015
Op zaterdagavond 28 maart is het weer zover. De jaarlijkse actie van het Wereld Natuurfonds om iedereen op de wereld bewust te maken dat klimaatveranderingen een van de grootste bedreigingen voor onze natuur zijn. Wil je mee doen, doe dan vanaf half negen 1 uur het licht uit. Deze grootste internationale campagne van het WNF wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd. Vorig jaar, in 2014, deden er 162 landen en honderden miljoenen mensen mee.

2015 recordwarm?

2014 is wereldwijd het warmste jaar ooit volgens NOAA (National Oceanic and atmospheric administration). Ook 2015 is begonnen met records. Januari en februari 2015 waren recordwarm. Alleen in het oosten van de VS was het extreem koud. Steden zoals Boston werden maanden lang geteisterd door winterkou en extreem veel sneeuw. Hoewel het voorjaar ook daar is begonnen, blijft het winteren met vooral in de omgeving van Chicago weer veel sneeuw. Of de warme wintermaanden van 2015 een trend hebben gezet voor de rest van 2015 is nog niet te zeggen.

We kunnen niet meer om de gevolgen heen

Niet alleen temperatuurrecords zijn aan de orde van de dag. Dagelijks worden we geconfronteerd met beelden van ernstige overstromingen maar ook van ernstige droogtes, vaak onvoorspelbaar. Vorige week werden de Vanuatu eilanden in de Stille Oceaan getroffen door een heftige cycloon en verloren duizenden mensen hun huis. De steeds vaker terugkerende natuurrampen veroorzaken water- en voedseltekorten waardoor conflicten gemakkelijker ontstaan. Ook de natuur heeft te leiden door de opwarming van het klimaat. Grote ecosystemen veranderen doordat het structureel warmer, natter of droger wordt. Door verzuring en verwarming van de oceanen wordt een van de meest bijzondere ecosystemen in zee zoals het Groot Barrière Rif ernstig bedreigd. Niet alleen klimaatwetenschappers en het Wereld Natuurfonds maken zich ernstige zorgen over de klimaatveranderingen. Ook grote werelleiders zoals Barack Obama, David Cameron, UN secretaris-generaal Ban Ki-Moon, paus Franciscus en filmsterren zoals Leonardo Di Caprio spreken de wereld toe. Kijk naar de video die gemaakt is voor Earth Hour 2015.

Een uurtje het licht uit doen, heeft dat nou zin?

Klimaatverandering lijkt een onmogelijk groot en abstract probleem om op te lossen. Maar met behulp van nieuwe technologie is een transitie naar een groene en schone wereld mogelijk. Door acties zoals Earth Hour en op 18 juni Live Earth (initiatief van Al Gore en Pharrel Williams met concerten op zeven continenten) worden zich steeds meer mensen bewust. Door bewustwording groeit de wil…. Als er een wil is, is er een weg… Dus ja, een uur het licht uit doen zaterdag heeft wel degelijk zin! Kijk voor meer informatie en acties in provincies, gemeentes en bij diverse bedrijven op de site van het WNF en zegt het voort…. In december 2015 is er een grote klimaattop in Parijs waar alle wereldleiders samen komen om afspraken te maken om de CO2 te beperken in de toekomst. Het is van groot gelang dat er goede afspraken worden gemaakt voor het te laat is.

Bronnen: WNF, Earthhour.org, MeteoGroup

Datum: woensdag 25 maart 2015, 09:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Boston, Chicago, Frankrijk, Leiden, Parijs, Vanuatu, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry