Aardbevingen zorgen voor lagere huizenprijzen

24/03
2015
AMERSFOORT (EZPress) - De huizenprijzen in het Groningse aardbevingsgebied dalen met elke stevige aardbeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Bij aardbevingen van 2,2 op de schaal van Richter of zwaarder dalen de huizenprijzen met 1,2 tot 1,9 %, aldus onderzoekers Hans Koster en Jos van Ommeren. Hoe dichter een woning bij het epicentrum staat, hoe sterker het effect. De waardedaling komt volgens de onderzoekers door verminderd woongemak en onzekerheid over de toekomst.

Het is voor het eerst dat de waardedaling als gevolg van aardbevingen is aangetoond. De onderzoekers bekeken de prijzen van verkochte woningen tussen 1996 en 2013.

In totaal 150 miljoen euro

In 2013 zijn 16 % van alle verkochte woningen in Groningen eerder getroffen door een aardbeving van minimaal 2,2 op de schaal van Richter. Gemiddeld daalden deze woningen per aardbeving met 1,2 % in waarde. Dat komt neer op zo`n € 2500 aan waardedaling per beving.

De onderzoekers schatten de totale waardedaling per aardbeving op circa € 3 miljoen. Tot 2013 bedroeg de totale waardedaling van de woningprijzen ongeveer € 150 miljoen, oftewel ongeveer € 500 per Gronings huishouden.

Er zijn volgens de onderzoekers sterke aanwijzingen dat de daling van de waarde afhangt van het type woning. Ongeveer een derde van de woningen in Groningen is gebouwd voor 1945. De prijzen van deze woningen dalen waarschijnlijk iets sterker dan die van meer recent gebouwde woningen.

//Einde bericht

Bron: Vereniging Eigen Huis

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 24 maart 2015, 11:00
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Amersfoort, Amsterdam, Groningen, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry