Verslag van de Ecofinraad van 10 maart 2015

18/03
2015
De 28 ministers van Financiën van de Europese Unie kwamen dinsdag 10 maart samen in Brussel voor de Ecofinraad onder leiding van huidig EU voorzitter Letland. Ze bespraken onder meer het investeringsplan voor Europa en het buitensporig tekort van Frankrijk.

Investeringsplan voor Europa

De Ecofinraad heeft ingestemd met de verordening over het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Het EFSI is een belangrijk onderdeel van het investeringsplan voor Europa, gericht op economische groei, banen en een groter concurrentievermogen door private en publieke investeringen. Het fonds wordt onderdeel van de EIB en ondersteunt met name projecten op het gebied van infrastructuur, onderzoek en duurzaamheid en focust daarnaast op het midden- en kleinbedrijf. De Nederlandse prioriteiten voor toestemming voor de verordening zijn allemaal meegenomen. Hierbij ging het om de volgende zaken:

Geen bemoeienis van lidstaten of andere financiers met het bestuur en het concrete investeringsbeleid van EFSI. Een duidelijke evaluatiebepaling. Verdeel investeringen van het EFSI niet op voorhand sectoraal of geografisch. Voldoende aandacht voor onderzoek en innovatie. In het persbericht van de Raad van de Europese Unie worden de belangrijkste kenmerken van de verordening gegeven.

De Letse voorzitter zal namens de Ecofinraad onderhandelen met het Europees Parlement. Het is de bedoeling dat uiterlijk eind juni een algemeen akkoord komt, zodat het investeringsfonds halverwege 2015 van start kan.

Buitensporige tekorten voor Frankrijk

In de Ecofinraad is ook gesproken over de aanbeveling van de Europese Commissie om Frankrijk een nieuwe deadline te geven voor beëindiging van het buitensporig tekort. Daarbij zou Frankrijk dit jaar extra budgettaire maatregelen moeten nemen en meer structurele hervormingen moeten doorvoeren, gericht op een duurzame gezonde financiële situatie. Een land kan uitstel krijgen als het wel voldoende opvolging heeft gegeven met een eerdere aanbeveling van de Commissie, maar de economische omstandigheden zo tegenvallen dat de doelstelling toch niet kan worden behaald. Uit het Draft Budgetary Plan en recente herfst- en winterraming van de Commissie werd duidelijk dat Frankrijk de deadline van 2015 niet ging halen.

De Raad heeft besloten Frankrijk twee jaar extra te geven om zijn begrotingstekort onder de norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te krijgen. De ministers concludeerden dat Frankrijk voldoende budgettaire inspanningen heeft geleverd sinds de vorige aanbeveling uit 2013, maar dat de economie zich minder voorspoedig herstelt dan toen werd verwacht. Frankrijk moet nu extra maatregelen nemen om het tekort dit jaar terug te brengen tot 4 procent van het bbp en volgend jaar tot 3,4 procent.

In het persbericht van de Raad van den Europese Unie staan alle eisen die gesteld zijn aan de verlenging voor Frankrijk.

Het gehele Ecofinraadverslag is hier te vinden.

Datum: woensdag 18 maart 2015, 16:11
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: België, Brussel, Frankrijk, Letland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry