Het water komt tot de lippen

15/03
2015
Cycloon Pam heeft de afgelopen dagen een enorm schadespoor getrokken door de Stille Oceaan. Vrijdag trok de cycloon Pam met windsnelehden van 300 km over de eilandengroep Vanuata en liet vrijwel niets heel. Ook andere eilandengroepen werden zwaar getroffen. De eilanden in dit gedeelte van de Stille Oceaan zijn extra gevoelig voor cyclonen. De afgelopen jaren is door klimaatverandering juist in dit gebied op aarde de zeespiegel flink gestegen… Pam trekt vanavond ten noorden van het Noordereiland van New Zeeland langs. Omdat Pam boven kouder zeewater terecht komt, zwakt ze flink af en zal de schade daar beperkt blijven.

Een van de ergste natuurrampen van de Stille Oceaan

Cycloon Pam heeft vrijdag mogelijk voor "een van de ergste natuurrampen in de geschiedenis van de Stille Oceaan gezorgd". Daarvoor vrezen hulpverleners, nu duidelijk wordt hoe groot de schade op eilandengroep Vanuatu is. Volgens internationale media zijn hele dorpen zo goed als weggevaagd en zijn mogelijk tientallen mensen omgekomen. Er is geen stroom en geen communicatienetwerk meer op Vanuatu. Schuilplaatsen zijn ook beschadigd, waardoor mensen geen kant op kunnen. Alleen de omvang van de schade in Port Vila is redelijk bekend. Honderden huizen staan onder water, zijn beschadigd of volledig uiteengereten door de storm. Volgens de president van Vanuatu, Baldwin Lonsdale, zijn de meeste inwoners dakloos aangezien hele dorpen zijn weggevaagd. Op Vanuatu wonen in totaal 267.000 mensen verspreid over 65 eilanden. Volgens Unicef is 90 procent van de huizen beschadigd. Van de ruim 50.000 inwoners van de stad zijn er vermoedelijk 10.000 dakloos geworden. Gas, stroom en water zijn er niet meer of slechts mondjesmaat, net als medische zorg en ziekenhuizen. Vooralsnog staat het dodental op acht, maar onbevestigde berichten spraken al van 44 doden. Vermoedelijk ligt het dodental veel hoger, meldden verschillende hulporganisaties.

Noodtoestand
Nu steeds meer duidelijk wordt over de schade die cycloon heeft aangericht op Vanuatu, heeft de overheid de noodtoestand uitgeroepen. Hulporganisaties omschrijven de situatie zondag als catastrofaal en apocalyptisch.Lonsdale riep de wereld op om zijn land te helpen. "Ik spreek vandaag tot jullie met een zwaar hart. Namens de overheid en de inwoners van Vanuatu vraag ik aan de wereld: geef ons hulp."De hulporganisaties kregen zaterdag de eerste donaties binnen voor de hulpverlening op de afgelegen eilandengroep. Groot-Brittannië gaf 2,7 miljoen euro, Nieuw-Zeeland ongeveer 700.000 euro en de Europese Unie stelde een miljoen euro beschikbaar. Ook Australië heeft beloofd hulp te sturen.

Zeespiegelstijging

Naast Vanuatu zijn ook andere eilandstaten zwaar getroffen door Pam. In Tuvalu, is de noodtoestand uitgeroepen, nu stormvloeden vooral in het zuidwesten huizen, gemeenschapsgebouwen, tuinen en landbouwgrond hebben weggespoeld. Hulporganisaties zijn begonnen met het sturen van hulpgoederen. Op Kiribati kwamen vloedgolven van vier meter hoog voor, waardoor verschillende atollen kampen met schade. Hoe groot de schade is, is nog niet duidelijk.Eerder eiste Pam een leven op een van de kleine eilandjes bij Papoea-Nieuw-Guinea. Ook daar zijn veel wegen verwoest. Ook de Salomonseilanden kampen met schade. Op een paar eilanden wordt de schade nog geïnventariseerd, maar ook daar zijn vermoedelijk hulpgoederen nodig. De eilanden groepen in de Stille Oceaan worden steeds gevoeliger voor cyclonen omdat in het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan de zeespiegel sneller stijgt dan in andere delen van de wereld. Volgens onderzoekers van NOAA stijgt de zeespiegel bij een centimeter per jaar. De komende eeuw wordt een zeespiegelstijging van 60 tot 90 centimeter verwacht.

Uitgeraasd
Pam is inmiddels flink afgezwakt en trekt in zuidoostelijke richting verder. De structuur van de cycloon is niet meer zo mooi, een oog is niet meer herkenbaar. Rond de kern waaien nog steeds orkaanwinden (windkracht 12, 140 km per uur). Pam trekt 1000 km ten noordoosten van het Noordereiland voorbij. De inwoners in dit gebied krijgen niet de volle laag, maar een zware storm (windkracht 9 tot 10) en flinke golven kunnen ook hier enige schade aanrichten, maar is niets in vergelijking met de schade die Pam de afgelopen dagen aanrichtte. Pam komt niet aan land, de cycloon sterft uiteindelijk op haar weg over steeds kouder wordend zeewater waardoor de energie snel zal afnemen.

Nathan en Bavi

Bijzonder is dat de afgelopen dagen meerdere tropische systemen het zeewater bij Australië onveilig maakten. Tropische cycloon Nathan draaide een rondje tussen Papua New Guinea en Queensland en zal de komende dagen verder uitdoven en oplossen. Mogelijk krijgen de Koraaleilanden in de Koraal zee nog met een staartje van Nathan te maken. Tropische storm Bavi trekt vandaag over de Noordelijke Marianen en Guam richting het noorden van de Filipijnen. De windsnelheden (nu nog 100 km per uur) nemen geleidelijk af.

Margot Ribberink

Bronnen: MeteoGroup, Joint Typhoon Warning Center, Nu.nl, de Volkskrant.

Datum: zondag 15 maart 2015, 11:17
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Filipijnen, Guam, Huizen, Kampen, Kiribati, Noord-Holland, Noordelijke, Overijssel, Salomonseilanden, Tuvalu, Vanuatu, Zeeland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry