Vragen over permanent hof voor handelsgeschillen

03/03
2015
DEN HAAG (EZPress) - Het voorstel van minister Ploumen van Buitenlandse Handel voor een permanent hof voor investeringsgeschillen tussen bedrijven en gastlanden roept veel vragen op, vindt VNO-NCW. Daar moet goed naar worden gekeken. Ploumen komt met het voorstel naar aanleiding van de discussie over het TTIP-handelsakkoord tussen de EU en de VS.

Tegen willekeur

Volgens VNO-NCW is het noodzakelijk voor een goede bescherming van buitenlandse investeerders dat internationale investeerders, indien zij een conflict hebben met de overheid van het gastland, gebruik kunnen maken van speciale arbitrage. Dit is de zogenaamde Investor to State Dispute Settlement (ISDS). ISDS geeft investeerders bescherming tegen willekeurige behandeling door overheden.

Nóg een instantie

Het handelsakkoord tussen de EU en de VS geeft de mogelijkheid om een ‘state of the art’-model voor ISDS op te zetten. Er kan onder andere worden gekeken naar meer transparantie, een herziene gedragscode voor arbiters, betere bepalingen over de relatie tussen investeerdersbescherming en beleidsvrijheid van gastlanden, en ook een beroepsmogelijkheid. Het is echter de vraag of dat een permanente instelling moet zijn. VNO-NCW vraagt zich daarnaast af hoe het kernvoordeel van arbitrage – snelheid – moet worden gecombineerd met het instellen van nóg een beroepsinstantie.

Weinig zaken

In de vijftig jaar dat ISDS bestaat, zijn er 568 zaken geweest. Van de zaken die beslist zijn, was dat bij ongeveer een derde, 85 zaken, in het voordeel van investeerders. De meeste zaken hebben geen aanleiding gegeven tot ernstige bezwaren. Vergeleken met de enorme hoeveelheid internationale investeringen in de wereld, zijn er dus maar heel weinig zaken geweest, aldus VNO-NCW.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 3 maart 2015, 07:03
Bron: EZPress Buitenland
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry