Koorts? Deze printbare sensor-armband slaat alarm

24/02
2015
Printbare, flexibele armband met sensoren en zonnepaneel meet je temperatuur en laat bij koorts een alarmgeluid horen.

Japanse wetenschappers ontwikkelen een unieke flexibele wearable met ingebouwde zonnepanelen, die een alarm laat horen als je een temperatuursverhoging hebt. Op zich klinkt dat niet heel bijzonder. De laatste tijd regent het immers wearables die alles van ons lichaam kunnen meten.

De Fitbits, smartwatches en andere speeltjes lijken echter nog niet als serieuze gezondheidsapparatuur inzetbaar te zijn. Dat bleek wel uit een recent artikel van de Wall Street Journal dat beweert dat Apple een hele reeks ‘serieuze’ gezondheidstoepassingen moest laten vallen, omdat deze nog niet goed genoeg werkten.

Te printen op polymeerfilm

Het prototype wearable koortsarmband van de Japanse wetenschappers is echter wel ontwikkeld met de eisen van de gezondheidszorg voor ogen. De flexibele armband bestaat uit een zonnepaneel, een piezoelektrische speaker, een temperatuursensor en een voedingscircuit bestaand uit organische materialen.

De complete flexibele armband kan met een aangepaste inkjetprinter op een polymeerfilm worden geprint.

Uniek

Het is voor het eerst dat een organisch geprint circuit geluid produceert en een organisch voedingscircuit bevat. Deze technologie leent zich bij uitstek voor de gezondheidindustrie. Een dergelijk armband zou in de toekomst ook onder andere je hartslag kunnen meten. Hij is comfortabel voor de patient, vergt geen onderhoud en is goedkoop genoeg. Dat laatste is belangrijk zodat hij is weg te gooien om de hygiene in ziekenhuizen te garanderen.

Datum: dinsdag 24 februari 2015, 15:01
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry