Skiën in Turkije

18/02
2015
Het komend weekeinde vindt de wisseling plaats tussen de wintersporters uit regio Zuid en de regio’s Midden en Noord. De meeste mensen trekken naar de Alpen. Diegenen die de pistes in Oostenrijk en Zwitserland te druk vinden, kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld Turkije. Vanwege de vele hooggelegen bergen is Turkije een prima in ontwikkeling zijnde en sneeuwzekere wintersportbestemming. Op dit moment wintert het behoorlijk in de zuidoosthoek van Europa. De komende dagen valt er op sommige plaatsen weer meer dan een halve meter sneeuw.

Alpen

De bekende skigebieden in de Alpen hebben een topweek achter de rug. Onder de vleugels van een groot hogedrukgebied was het zonovergoten met overdag aangename temperaturen waardoor het prima toeven was op de pistes en de terrassen. In de dalen aan de noordkant van de Alpen was het soms hardnekkig grijs met laaghangende wolken en mist. De wintersporters uit regio zuid zullen over het algemeen met een bruine kleur dit weekeinde terugkeren. De sneeuwliefhebbers uit regio midden en noord zullen vanaf het weekeinde en volgende week minder mooie condities aantreffen. Het hogedrukgebied verdwijnt. Met een sterker wordende westelijke stroming trekken in de loop van het weekeinde en volgende week storingen over. Dat levert wel weer verse sneeuw op, met name voor de westelijk gelegen bergen in Zwitserland en Oostenrijk. Maar "Kaiserswetter" met alleen maar zon, zit er niet in.

Turkije

Turkije krijgt de komende dagen voor de zoveelste keer te maken met zware sneeuwbuien. In de wintersportgebieden op de Anatolische hoogtevlakte (Ankara) , in het Taurusgebergte in het zuiden tussen Antalya en Adana en in het gebied nabij de Zwarte zee zal het sneeuwdek lokaal een halve meter aangroeien. Ook in Istanbul, in de Griekse hoofdstad Athene en op de Cycladen valt de komende twee dagen een beetje sneeuw en steekt er op Kreta een stormachtige, koude noordenwind op. Afgelopen nacht vroor het op uitgebreide schaal in Griekenland en Turkije. Koude lucht afkomstig uit Siberië stroomde via Rusland en Oekraïne over de Zwarte Zee naar Turkije en Griekenland. Boven het relatief warme zeewater van de Zwarte zee en de Egeïsche Zee ontstaan in deze situatie veel en soms zware sneeuwbuien.

Lake Effect Snow

Dit zogenaamde "Lake Effect Snow" is vooral bekend van de Great Lakes in Amerika. Droge en zeer koude Arctische lucht stroomt vanuit Alaska en Canada over onder andere Lake Superior, Lake Erie en Lake Ontario. Door het enorme verschillen in temperatuur tussen de lucht en het water (graadje of 8) stijgt warme en vochtige lucht snel op en kan de grote hoeveelheid latente energie (waterdamp) worden omgezet in een ware stoet van hevige sneeuwbuien. Ook de orografie van het landschap (lucht die tegen de bergen om moet stijgen) en kustconvergentie spelen een rol. Op dit moment zien we boven het warme zeewater van de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee talrijke, in straten gerangschikte, sneeuwbuien. In het weekeinde komt een einde aan het barre winterweer in Turkije en Griekenland. De koude lucht trekt echter verder naar het Midden-Oosten met wisselvallig en koud weer voor Libanon en Syrië, waar op dit moment miljoenen vluchtelingen in tentenkampen verblijven.

Bronnen: MeteoGroup, vakantielanden.net/Turkije ( hier vind je een lijst met alle skigebieden in Turkije met alle faciliteiten)

Datum: woensdag 18 februari 2015, 10:55
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Athene, Bergen, Canada, Griekenland, Libanon, Limburg, Noord-Holland, Oostenrijk, Rusland, Turkije, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry