Convenant voor veiliger luchtruim onbemande vliegtuigen

23/10
2009
Defensie en de Technische Universiteit (TU) Delft hebben vandaag een convenant ondertekend bij het Air Operations Control Station Nieuw Milligen (AOCS NM). Materiedeskundigen van Defensie, wetenschappers van de TU Delft en de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) zijn overeengekomen nauw te gaan samenwerken op het gebied van Unmanned Aerial Vehicles (UAV) luchtruimintegratie.

De samenwerking betreft het ontwikkelen en evalueren van concepten voor toekomstige operaties van onbemande vliegtuigen in een gecontroleerd, dus veiliger, luchtruim. Daarnaast moet deze samenwerking leiden tot een verdere ontwikkeling en meer internationale bekendheid van de Nederlandse wetenschappelijke positie in deze bijzondere discipline.

Kwaliteit loont

Sinds 2005 bestond op het gebied van UAV’s al een informele samenwerking tussen de NLDA en de Faculteit Elektrotechniek Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft. Ook zijn er de afgelopen jaren, in overleg met experts van het AOCS NM, scenario’s voor toekomstige UAV operaties ontwikkeld. Meerdere malen werden de onderzoekers beloond met een prijs voor de hoge kwaliteit van hun wetenschappelijke werk. De studies leveren kennis op voor veilig gebruik van het luchtruim van zowel UAV's als bemande vliegtuigen.   

Defensie gebruikt in operatiegebieden bemande en onbemande systemen in hetzelfde luchtruim, de integratie van alle systemen hierin is van belang voor de operationele effectiviteit en de veiligheid. Ook in Nederland zijn beide systemen afzonderlijk of samen in te zetten ter ondersteuning van civiele autoriteiten. 

Datum: vrijdag 23 oktober 2009, 00:10
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Delft, Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry