Extreem winterweer VS op Groundhog Day

02/02
2015
Vanochtend is het in ons land plaatselijk glad door winterse buien en bevriezing. Ongelukken door gladheid en lange files tijdens de ochtendspits zijn ook vandaag weer aan de orde. Ook in het noordoosten van de VS ondervindt men veel last van winterweer. Net zoals vorige week veroorzaakt een lagedrukgebied voor de kust op veel plaatsen sneeuw.

Vorige week

Precies een week geleden kreeg de oostkust van de VS te maken met een flinke sneeuwstorm. Meteorologen waarschuwden dat het wel eens de ergste sneeuwstorm in de geschiedenis kon worden. Vliegvelden, wegen en scholen werden uit voorzorg gesloten, het openbare leven lag stil. Uiteindelijk viel het mee met de sneeuwval in New York. Daar had men vooral sneeuwpret. Bij Boston viel veel meer sneeuw, een halve meter, maar tot een sneeuwrecord kwam het ook daar niet.

Linus

Ook vandaag is het weer raak. Op de Amerikaanse weerkaart zien we een depressie, Linus genaamd, boven het vasteland. Die trekt vandaag de Atlantische Oceaan op en beweegt zich al uitdiepend langs de noordoostkust van de VS (New England) naar het noorden. Aan de voorzijde van het lagedrukgebied wordt boven de Golf van Mexico en boven de Oceaan veel vocht opgepikt. Deze energie maakt dat er in het gebied tussen de Grote Meren en de kust (waar bij elkaar 100 miljoen mensen wonen) behoorlijk veel neerslag zal vallen.

Sneeuw en ijzel

Zaterdag begon het al te sneeuwen in Chicago en Detroit. In Chicago viel tot nu toe 18 inch ( maal 2 en een half is 45 cm sneeuw). Het neerslaggebied trok gisteren naar New York waar het in de avond begon te sneeuwen. Vandaag trekt de neerslag verder naar Boston en uiteindelijk naar Canada. De meeste sneeuw wordt verwacht in een strook tussen West-New York richting New England. Ten noordwesten van Boston zal uiteindelijk wel een halve meter sneeuw vallen. Overigens liggen er nog enorme hopen sneeuw van de sneeuwstorm van vorige week. In New York valt het met de neerslaghoeveelheden wel mee, maar gaat de sneeuw tijdens de ochtendspits (vanmiddag Nederlandse tijd) over in ijzel. Door ijzel zal het daar spek en spekglad worden. Uit voorzorg zijn vandaag de meeste vliegvelden gesloten, 1700 vluchten zijn geannuleerd. Maatregelen zoals wegen en scholen afsluiten zoals vorige week doen, zijn tot nu toe nog niet gedaan (na de kritiek op de maatregelen van de sneeuwstorm van vorige week, uiteindelijk meevallen, is men wat voorzichtiger…Overigens veroorzaakt Linus niet alleen sneeuw en ijzel, maar ook veel wind. Op sommige plaatsen komt het weer tot driftsneeuw en blizzards en zal het zicht op de wegen net zo slecht zijn als in dichte mist. Langs de kust van New-England worden net zoals vorige week hoge golven en mogelijk overstromingen verwacht.

Groundhog day

Het extreme winterweer komt precies op Groundhog Day, te vertalen als bosmarmottendag. Het is vandaag een feestdag in delen van de VS en Canada. Volgens verhalen ontwaakt de bosmarmot vandaag uit zijn winterslaap. Het schijnt dat dit dier het einde van de winter kan voorspellen. Als ie vanochtend (vanmiddag nederlandse tijd) zijn eigen schaduw ziet, keert ie terug in zijn hol en zal de winter nog 6 weken duren. Mocht ie zijn schaduw niet zien en niet terugkeren naar zijn hol, is het einde van de winter nabij. Op veel plaatsen wordt Groundhog Day gevierd met festivals waar mensen heenkomen om de bosmarmot te zien ontwaken, onder andere in Pennsylvania waar de grootste viering plaats vindt in Punxsutawney waar bosmarmot Phil vanmiddag wakker wordt. Normaal komen er zo’n 40.000 mensen naar deze plaats. Of dat vandaag ook zal zijn, is de vraag? Ook in Pennsylvania gaat het sneeuwen en ijzelen. Door aanvoer van koude lucht vanuit Canada achter de wegtrekkende depressie is het ook nog eens ijs en ijskoud.

Bronnen: MeteoGroup, Wunderground, Accuweather, Wikipedia.

Datum: maandag 2 februari 2015, 09:34
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Boston, Canada, Chicago, Detroit, Mexico, New York, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry