Aanpak eurolanden heeft effect

29/01
2015
De eurozone heeft behoefte aan concurrerende economieën die zorgen voor investeringen. Voor duurzame groei en bestendigheid tegen schokken. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, vandaag tijdens een speech over economische coördinatie in De Balie in Amsterdam.

De eurozone heeft al veel gedaan om dit tot stand te brengen. De bewindsman, tevens voorzitter van de Eurogroep, wees op de Europese bankenunie, de scherpere begrotingsregels en de hervormingen die de eurogroeplanden hebben doorgevoerd. “De aanpak in de verschillende eurolanden heeft effect gehad. De landen die hebben hervormd, staan nu bovenaan de groeilijstjes. Daarnaast is het Europese bestuur en de structuur van de economieën van de eurolanden verbeterd.”

Maar er is volgens de minister nog veel werk te verzetten. “De economische groei is nog te zwak. Met het oog op de toekomst moet vooral de potentiële groei omhoog”, zei Dijsselbloem.

De minister wees op het belang van een hogere potentiële groei en de noodzaak voor meer investeringen in de Europese economie. Dijsselbloem is positief over de manier waarop op Europees niveau hervormingen en investeringen worden gestimuleerd. Zo prees hij de commissie meer naar hervormingen te kijken bij het bepalen van het tempo van tekortreductie.

Daarnaast prees Dijsselbloem het investeringsplan van de Europese Commissie van 315 miljard euro, maar gaf ook aan dat voor investeringen een goede basis nodig is. Met duidelijke normen en eerlijke concurrentie, goed geschoolde arbeidskrachten en een perspectief op groei. “Daarom is het zo belangrijk dat landen hervormingen in de arbeidsmarkt en productmarkten doorvoeren.”

Datum: donderdag 29 januari 2015, 14:54
Bron: Ministerie van Financien
Categorie: Economie
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry