KNMI: Future Weather voor completer beeld [28 januari 2015]

28/01
2015
Maar om het toekomstbeeld van klimaatverandering compleet te krijgen, is het in kaart brengen van alle facetten van de samenleving van groot belang.

Hoe plan je de hoogte van een dijk of de inrichting van een stad die leefbaar is tijdens hittegolven? Daarvoor moet je rekening houden met klimaatverandering. Hoe het klimaat in de toekomst zal zijn, is moeilijk met zekerheid te bepalen. We weten pas over decennia hoe klimaatverandering zich daadwerkelijk manifesteert.

Klimaatmodellen zijn krachtige instrumenten om klimaatverandering in te schatten en te duiden. Deze computermodellen worden met verschillende hoeveelheden broeikasgassen gevoed en berekenen vele mogelijkheden door. Daar komen `wat als`-scenario’s uit voort.

De uitkomsten van klimaatmodellen zijn waardevol, maar ze vertellen niet het hele verhaal. De modellen zijn te grofmazig en zeggen weinig over het dagelijkse weer. Terwijl juist dat relevant is. We willen een beeld van die ene maatschappij ontwrichtende zware storm of lange hittegolf.

In een nieuwe studie die vandaag in Nature Climate Change wordt gepubliceerd, gebruiken onderzoekers van het KNMI de beste weermodellen die ook voor de dagelijkse weersverwachting gebruikt worden in hun klimaatonderzoek. Met Future Weather worden weersituaties die we kennen gesimuleerd in een veranderend klimaat.

Hoe zou de storm van 31 januari 1953 of de hittegolf van 2003 eruit zien in de toekomst? Daar kan een watermanager of stadsontwikkelaar iets mee. Samen met belanghebbenden maken we zo realistische scenario’s over hoe het weer in de toekomst eruit kan zien, en welke effecten dit kan hebben op de samenleving.

We gebruiken daarvoor alle kennis die er is. Niet alleen over het weer maar ook over lokale omstandigheden, zoals de infrastructuur ter plaatse. Klimaatverandering gaat niet alleen verhaal over hoeveel graden het warmer wordt of over met hoeveel centimeters de zeespiegel stijgt.

En het weer hoeft niet heel extreem te zijn om voor kritieke situaties te zorgen. In de studie wordt een situatie in Groningen in januari 2012 aangehaald als voorbeeld. Drie jaar geleden ontstonden er problemen in Groningen omdat overtollig regenwater niet met eb naar de Waddenzee gespuid kon worden. Door een sterke storm was de zeespiegel te hoog. De regen en de storm waren niet extreem, maar de combinatie met een hogere zeespiegel en de inrichting van de watersystemen maakten de situatie wel extreem.

Het verhaal over klimaatverandering is dus breder dan alleen het weer. We laten met weermodellen verschillende vergelijkbare situaties van stormen en regenval zien die watermanagers kunnen gebruiken als test cases voor het ontwerp van watersystemen. Het verhaal is pas compleet als alle facetten van de samenleving worden meegenomen. Het bevat niet alleen kennis over klimaatverandering, maar ook informatie over risicovol weer, lokaal watermanagement, bestuur van de regio, enzovoort. Klimaatmodellen hebben pas nut als ze voor gebruikers van klimaatinformatie herkenbaar en toepasbaar zijn en aangevuld worden met relevante informatie.

Datum: woensdag 28 januari 2015, 16:14
Bron: KNMI Persberichten
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Groningen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry