New York en omgeving zetten zich schrap voor zware sneeuwstorm

26/01
2015
De National Weather Service heeft code rood afgegeven voor de hele oostkust van de VS. Van Pennsylvania tot aan New Brunswick valt de komende 72 uur extreem veel sneeuw. In het gebied tussen New York en Boston word 24 tot 36 inch sneeuw verwacht, omgerekend 60 tot 90 cm sneeuw. Het gaat niet alleen sneeuwen, maar ook nog eens heel hard waaien. Langs de kust bij Boston wordt dinsdagochtend een zware storm (windkracht 10) verwacht en hoge golven. Het schiereiland Cape Cod krijgt de meeste wind, daar kunnen winduitschieters voorkomen met orkaankracht. De bevolking van New York City en New England bereidt zich voor op een van de zwaarste sneeuwstormen uit de geschiedenis.

Monsterdepressie

De sneeuwstorm wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied dat de afgelopen dagen nog boven het vasteland van de VS verbleef. Vanmiddag komt dat lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan voor de kust van North Carolina en Virginia met een kerndruk van 1004 hPa te liggen. Vlak aan zee zijn de zeewatertemperaturen 5 a 6 graden. Verder uit de kust, waar de warme golfstroom warmer zeewater aanvoert vanuit het zuiden is het zeewater een graad of 20. Boven het warme zeewater diept het lagedrukgebied de komende 36 uur uit tot een monsterdepressie (979 hPa, dinsdagavond) en veroorzaakt noord tot noordoostwaarts trekkend veel neerslag, veel wind en golfslag. In het kielzog van de depressie wordt koude lucht vanuit het oosten van Canada aangevoerd en gaat de neerslag op steeds meer plaatsen over in sneeuw. Gisteren viel er al sneeuw in Chicago, Pittsburgh, Harrisburg en Philadelphia, Pennsylvania. De sneeuw bereikt New York als daar de zon opkomt (vanmiddag onze tijd). Rondom het lagedrukgebied steekt een storm tot zware storm op en worden er ook boven land zware tot zeer zware windstoten verwacht. Door de wind kunnen sneeuwduinen ontstaan van meer dan 2 of 3 meter.

Gevolgen

Blizzard-achtige condities zullen het verkeer op highway 95 van Baltimore naar New York en Portland vanaf maandagavond vrijwel volledig stilleggen. Inmiddels zijn veel vliegvelden al gesloten. Verwacht wordt dat de zeer zware windstoten en de vele sneeuw op grote schaal schade zullen veroorzaken aan gebouwen in het zeer dichtbevolkte deel van de VS. Door het grote gewicht van de vele sneeuw kunnen daken instorten en omdat veel elektriciteitsleidingen in de VS nog steeds bovengrond lopen, wordt rekening gehouden dat de stroom zal uitvallen. Langs de kust van Massachusetts worden door de hoge golven overstromingen verwacht. Verwacht wordt dat de problemen die de komende dagen zullen ontstaan, pas in de tweede helft van de week voorbij zullen zijn.

Datum: maandag 26 januari 2015, 09:02
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Baltimore, Boston, Canada, Chicago, New York, Philadelphia, Pittsburgh, Portland, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry