Sneeuw en gladheid

24/01
2015
In de nacht naar zaterdag en vanochtend trok een front van west naar oost met een mix van regen, ijzel en vrij grootschalige sneeuwval. Een neerslagfront kortom. Dit ging aan minder koude lucht van boven de oceaan vooraf. Deze luchtsoort trok deze zaterdag binnen, met als gevolg middagtemperaturen boven het vriespunt. Dit betekent niet dat we al van de gladheid af zijn.

Sneeuw en gladheid
Met uitzondering van de westelijke kustregio's had vrijwel het hele land te maken met een sneeuwdek(je) vanochtend. Op sommige plaatsen lag slechts een centimeter die al snel wegsmolt. Maar richting het oosten van het land bouwde zich een flinke laag op. Zo ligt in Limburg, de Achterhoek, Overijssel, Drenthe en Groningen vrijwel overal meer dan 4 centimeter sneeuw. Enkele plaatsen komen daar nog ruim boven uit met 8 tot 10 centimeter.

Gladheid
Door de neerslag van afgelopen nacht en ochtend zijn de wegen nog steeds nat. De afgelopen dagen is het koud geweest en die kou heeft zich op kunnen bouwen in de ondergrond. De wegdektemperaturen liggen dan ook lager dan de luchttemperaturen. Na zonsondergang raakt de weg geleidelijk weer bevroren. Laat je dus niet verrassen door de thermometer in je auto. Ook al is het buiten nog boven het vriespunt, toch kan bevriezing plaatsvinden van natte weggedeelten. Waar niet gestrooid wordt, is dan sprake van gladheid.

Eerste ijsdag sinds 25 januari 2013
Wat in de winter van 2013-2014 helemaal niet was gelukt, lukte gisteren (vrijdag) wel: een ijsdag op het landelijk weerstation De Bilt en op nog veel meer plekken in het land. Een ijsdag betekent het gehele etmaal vorst. Gisteren was de eerste ijsdag sinds 25 januari 2013! Toen werd het in De Bilt -2,5 graden, na een minimumtemperatuur van -11,3 graden. Daarmee werd toen een lange periode met vrieskou afgesloten. In De Bilt kwamen toen zelfs in totaal twaalf opeenvolgende ijsdagen voor. Normaal komen er in januari in De Bilt drie ijsdagen voor. De laagste temperatuur werd gemeten op KNMI-meetstation Herwijnen op 16 januari 2013. Na een heldere nacht was het daar boven een vers sneeuwdek -18,0 graden. Na deze koude periode zou het snel opwarmen met op 29 januari 2013 te De Bilt alweer 11,9 graden en op de 30ste 12,2 graden! Deze temperaturen zitten er dit jaar niet in. Aan het einde van deze maand, eind volgende week, wordt het juist weer (wat) kouder en liggen ook weer sneeuwbuien op de loer.... Alles hierover in onze dagelijkse update van de 10daagse verwachting in optie 5 van de MeteoGroup weerlijn. Het nummer is 0900-9725 (60 ct/minuut). Verder kun je onze weersverwachtingen natuurlijk volgen via onder meer weer.nl en Twitter.

Datum: zaterdag 24 januari 2015, 15:39
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: De Bilt, Drenthe, Groningen, Limburg, Overijssel, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry