Overstromingsramp Malawi, Mozambique en Madagaskar

21/01
2015
Het wordt misschien wel een van de meest dodelijke natuurrampen van 2015…. Twee weken zware regen hebben in de zuidoostelijke Afrikaanse landen Malawi, Mozambique en Madagaskar ernstige overstromingen veroorzaakt. Tot nu toe zijn er al 260 dodelijke slachtoffers gevallen en zijn 260.000 mensen dakloos. Malawi is het zwaarst getroffen, 176 doden en 200.000 daklozen. De overstromingen in Malawi van dit moment zijn de ergste sinds maart 1991. Toen vielen er 472 doden. De overstromingsramp van 1991 was een van de duurste weer-gerelateerde natuurrampen in de geschiedenis van het land met een geschatte schade van 24 miljoen dollar. De ramp die zich nu voltrekt in Malawi kost misschien wel tien keer zoveel.

Tropische cyclonen

In deze tijd van het jaar komen overstromingen in Malawi vaker voor. Tijdens de regentijd die duurt van december tot en met maart ontstaan er boven het land nabij de evenaar door opwarming dagelijks grote onweerscomplexen, die als ze boven de Oceaan komen en verder worden gevoed met vocht en warmte, kunnen uitgroeien tot een tropische storm of cycloon. De afgelopen twee weken zagen we de ontwikkeling van tropische cycloon Bansi. De meeste regen viel door het onweerscomplex dat de afgelopen week boven het kanaal van Mozambique uitgroeide tot tropische storm Chezda. In Chileka, even ten noorden van de hoofdstad Blantyre in het zuiden van Malawi viel op 13 januari 167 millimeter in 24 uur tijd. Het onweerscomplex trok op 14 januari over Mozambique waar minstens 71 doden vielen. Op 15 januari trokken de tropische buien over het Mozambique kanaal naar Madagaskar. Het zeewater van de Oceaan is op dit moment warmer dan normaal, zo’n 0.6 graden. Het warme water is mede verantwoordelijk voor de extreme hoeveelheden neerslag. De regentijd is nog niet voorbij. Ook de komende weken kunnen er boven het vasteland van zuidoost-Afrika grote onweerscomplexen ontstaan en is het gevaar voor overstromingen nog niet voorbij.

Klimaatveranderingen

Er zijn sterke aanwijzingen dat de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen in de toekomst vaker zal leiden tot zware onweersbuien tijdens de regentijd. Mede door ontbossingen en erosie zullen overstromingen ook in de toekomst vaker voorkomen. Overigens kent Malawi ook ernstige en langdurige droogte. Tijdens de afgelopen 20 jaar is de duur van de regentijd korter geworden, begint later en eindigt vroeger….. en is de droge periode langer en heter geworden. De bevolking van Malawi moet zich ook in de toekomst aanpassen aan heftige overstromingen tijdens een korte regentijd en aan langdurige droogte.

Disaster Risk Reduction

Vele ontwikkelingsorganisaties zijn in Malawi actief om de bevolking te helpen met deze aanpassingen. De zogenaamde Disaster Risk Reduction aanpak zorgt dat mensen in de toekomst te wapenen tegen de regen en tegen de droogte. Dat kan door bijvoorbeeld weer nieuwe bomen aan te planten die de erosie tegengaan zodat rivieren minder snel buiten hun oevers treden. Door het maken van grote wateropvangbakken blijft water tijdens de droge periode langer beschikbaar voor irrigatie van landbouwgebieden. In plaats van mais (waar de meeste inwoners van Malawi van leven), maar relatief veel water nodig heeft, worden andere, droogte-resistente gewassen aangeplant. Op dit moment is noodhulp nodig. Hulp in de vorm van voedsel, water en medicijnen komt echter moeizaam op gang. Door de vele regen zijn wegen onbegaanbaar en zijn bruggen over rivieren weggespoeld.

Margot Ribberink

Bronnen: MeteoGroup, Dr Jeff Masters van Weather Underground, CNN, Cordaid.

Datum: woensdag 21 januari 2015, 08:56
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Leiden, Madagaskar, Malawi, Mozambique, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry