Human Rights Weekend: Films en debatten over de grootste uitdagingen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

21/01
2015
AMSTERDAM (EZPress) - Van 30 januari tot en met 1 februari presenteren Human Rights Watch en De Balie voor de derde keer het Human Rights Weekend. Het thema van deze editie is Reporting Change: Behind the Scenes in the Middle East and North Africa. Het weekend bestaat uit films, een theaterstuk en paneldiscussies. Aan bod komen onderwerpen als emergency cinema in Syrië, revolutie en repressie in het digitale tijdperk, de Islamitische Staat, Libië, frontline journalism, vluchtelingen, en Egypte’s vergeten revolutie.

Na elk programma vindt een paneldiscussie of interview met activisten, Human Rights Watch onderzoekers, filmmakers en journalisten plaats. Te gast zijn o.a. Sarah Leah Whitson, Ole Solvang, Rena Netjes, Lex Runderkamp, Anna Neistat, en Charif Kiwan van het Aboundarra Collective.

Sarah Leah Whitson, Middle East and North Africa director bij Human Rights Watch, en Marcel Kurpershoek, senior fellow in Arabische poëzie en cultuur aan de New York University Abu Dhabi en voormalig speciaal gezant voor Syrië, openen op 30 januari het Human Rights Weekend. Zij spreken over de grootste uitdagingen voor Syrië op dit moment. Daarna volgt de vertoning van Syria: Bullets and Countershots - A Selection of Short Films by the Abounaddara Collective. Abounaddara is een collectief van filmmakers dat middels emergency cinema een alternatief beeld van de Syrische samenleving wil laten zien.

Op 31 januari wordt de documentaire Virunga vertoond. Virunga is een sterke combinatie van onderzoeksjournalistiek en natuurdocumentaire. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een groep dappere mensen die hun leven riskeren om Virunga National Park te beschermen, waardoor de harde realiteit van het leven in de Democratische Republiek Congo aan het licht wordt gebracht. Virunga is genomineerd voor een Oscar voor beste documentaire.

Human Rights Watch organiseert de masterclass “Research with Open Source Information” met Ole Solvang, senior emergencies researcher bij Human Rights Watch, en verslaggevers Jan Eikelboom, van Nieuwsuur, en Lex Runderkamp, van NOS.

Human Rights Watch presenteert in samenwerking met Rena Netjes, Egypte & Libië-correspondent, en BKB, het programma “Egypt, the Forgotten Revolution”. Met videofragmenten, brieven uit de gevangenis, muziek, flitscolleges en panelgesprekken duiken we in de vergeten revolutie en discussiëren we over de huidige politieke situatie in Egypte.

Op 31 januari wordt de documentaire The Wanted 18 vertoond, een humoristische film over een groep Palestijnse activisten die tijdens de eerste Intifada besluiten een coöperative melkboerderij op te zetten. Aansluitend volgt de vertoning van First to Fall, een film over twee Canadese jongens die zich aansluiten bij rebellen die het opnemen tegen Gaddafi’s leger. Gevoed door hun haat voor Muammar Gaddafi en hun verlangen om onderdeel uit te maken van de geschiedenis, vertrekken zij naar het front in Libië.

Op 1 februari wordt de documentaire Evaporating Borders vertoond. Deze film vertelt het verhaal van asielzoekers en politieke vluchtelingen op het eiland Cyprus, één van de gemakkelijkste plekken om Europa binnen te komen. De film verkent de tolerantie- en immigratiepraktijken in de Westerse wereld.

Het festival eindigt met de screening van E-TEAM. De bekroonde filmmakers Ross Kauffman en Katy Chevigny volgden vier onderzoekers van de Human Rights Watch emergencies division, in de film E-TEAM genoemd, terwijl zij getuigen interviewen en bewijsmateriaal verzamelen over mensenrechtschendingen en oorlogsmisdaden in Syrië, Libië en Kosovo. Deze film biedt een unieke kijk in het werk en privé-leven van Peter Bouckaert, Anna Neistat, Ole Solvang, en Fred Abrahams.

Daarnaast vindt op 1 februari een discussieprogramma over revolutie en repressie in het digitale tijdperk plaats. Op dezelfde dag is de opvoering van het theaterstuk “We have seen a revolution`. Het stuk vertelt de beleving van de revolutie in de Arabische regio door de ogen van twee unieke vrouwen, gespeeld door Nazmiye Oral en Jacobien Elffers.

Het Human Rights Weekend wordt mede mogelijk gemaakt door ASN Bank, de Nederlandse Postcode Loterij, De Groene Amsterdammer, World Press Photo en BKB.

//Einde bericht

Bron: De Balie

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 21 januari 2015, 09:29
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Congo, Cyprus, Egypte, New York, Noord-Holland, Palestijnse, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry