Herfst in januari

07/01
2015
Hoewel januari de koudste maand is van het jaar, lijkt het in de verste verte niet op de winter. De komende dagen is het weer ronduit herfstachtig met regen, veel wind en opvallend hoge temperaturen. Het herfstweer wordt veroorzaakt door een trein van diepe depressies, die de komende dagen tussen IJsland en Schotland richting Scandinavië trekken.

Onstuimig, nat en zacht

Rondom de depressies blazen orkaanwinden en worden op de Noordelijke Noordzee en de Noorse Zee huizenhoge golven verwacht. Bij ons gaat het ook flink waaien, met name op zaterdag kan de zuidwestenwind stormachtig worden en kunnen er zware tot zeer zware windstoten optreden. Fronten, gekoppeld aan de depressies veroorzaken dagelijks regen of buien, vooral op donderdag. Door de aanvoer van zachte lucht zien we de temperaturen ondanks regen en wind oplopen naar 13 graden op zaterdag.

Subtropische lucht

Na het superwarme jaar 2014 wordt ook de eerste maand van 2015 waarschijnlijk warmer dan normaal. Tot en met gisteren lag de gemiddelde temperatuur in de Bilt op 3.9 graden. Dat is al 0.8 graden hoger dan normaal. De komende dagen wordt er zeer zachte lucht aangevoerd. Tussen de noordelijke depressies en een hogedrukgebied boven de Azoren wordt met een straffe westelijke stroming subtropische lucht aangevoerd waarin het zaterdag 13 graden kan worden. Dat is 5 graden boven normaal! Als de temperatuur op zaterdag 10 januari boven de 13.4 graden komt, sneuvelt het dagrecord uit 2007. Vanaf zondag wordt het minder zacht, maar zeker niet koud. Volgens de meeste weermodellen lijkt de ingezette westcirculatie behoorlijk hardnekkig. Mogelijk blijven de winden de hele maand januari uit het westen of zuiden waaien en blijft het zacht.

Natuur slaat winter over

Het zachte weer heeft zijn weerslag op de natuur. Veel planten en bomen blijven bij deze temperatuur fysiologisch actief en bloeien nog steeds of lopen alweer uit. Doordat er geen sprake is van een rustperiode voor planten en bomen kunnen mensen met hooikoortsachtige klachten het hele jaar rond hebben van klachten. Op dit moment staan sommige Elzen en Hazelaar is bloei en komt er bij zonnig en droog weer stuifmeel in de lucht. Op zich is het niet zo erg dat het niet koud is geweest. Als het zacht blijft, zullen we net zoals afgelopen winter/voorjaar 2013-2014 sneller dan normaal alles weer groen zien worden. Wordt het in de laatste winter maand februari of tijdens de eerste lentemaand maart nog wel koud, kunnen vroeg in knop komende planten en (fruit)bomen wel schade oplopen.

Donderdag langdurig en in het zuidoosten veel regen

Het zal morgen een drukke ochtendspits worden. Het gaat namelijk langdurig regenen. Aan een diepe depressie nabij IJsland gekoppeld warmtefront veroorzaakt vanavond en vannacht aan zee tot hard aantrekkende zuidwestenwind en regen. Morgen overdag volgt het bijbehorend koufront. Doordat er in het front een golfje ontstaat, trekt het regengebied langzaam naar het zuidoosten weg. Door de lange duur van de regen kan er in Limburg meer dan 20 mm regen vallen. Texel komt het eerst achter het koufront terecht met in de tweede helft van de middag droger weer met mogelijk nog een glimp van de zon. De zuidwestenwind blijft tussen het warmte- en koufront stevig doorwaaien, ook landinwaarts (kracht 4 tot 5). Aan zee waait het morgenochtend krachtig of hard, kracht 6 of 7. Na passage van het koufront draait de wind naar west en neemt af.

De grote depressieshow

Er volgen na morgen nog veel meer depressies. Vrijdag trekt een zeer actieve depressie ten noorden van Schotland naar het zuiden van Noorwegen. Omdat de aan de depressie gekoppelde fronten sneller over ons land trekken, valt er in vergelijking met morgen minder regen en klaart het in de middag tussen buien door af en toe op. Vooral op vrijdagochtend waait het stevig, vrij krachtig, windkracht 5, boven land en hard tot stormachtig aan zee, kracht 7 of 8. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend wordt er zachte lucht aangevoerd en kan het kwik oplopen naar 11 of 12 graden. Aan de voorzijde van een volgende depressie die zaterdag tussen Schotland en IJsland naar de Noordelijke Noordzee trekt, wordt nog zachtere lucht aangevoerd en kan het 13 en lokaal 14 graden worden. Wederom wordt er op zaterdag regen verwacht. Tijdens passage van het koufront, rond het middaguur, wordt de zuidwestenwind boven land vrij krachtig tot krachtig, kracht 5 of 6. Aan zee en op het IJsselmeer wordt een harde tot stormachtige wind, kracht 7 tot 8, verwacht en kunnen er zware tot zeer zware windstoten voorkomen.

Vluchtelingen in de kou

Bij ons is er geen sprake van winterweer. Koud is het wel in het oosten van Europa. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in Roemenië en Bulgarije naar -20 graden. In Oekraïne en Rusland is het nog kouder. Ten oosten van Moskou komen minimumtemperaturen van -40 graden. Koud is het ook in Turkije, waar het gisteren overvloedig sneeuw viel. Het lucht- en wegverkeer raakten verstoord en een serie ongevallen eiste minstens 1 dodelijk slachtoffer. Door sneeuwval werden talrijke wegen afgesloten, zelfs de autowegen tussen Izmir, Istanbul en Ankara. Het winterweer wordt veroorzaakt door een depressie boven het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Tussen dit opvullend en wegtrekkend lagedrukgebied en een rug van hogedruk boven Oekraïne en Wit-Rusland stroomt komende dagen de koude lucht uit Rusland naar Turkije. In Ankara gaat het de komende nachten meer dan 20 graden vriezen. Het winterweer met sneeuw en vrieskou breidt zich op dit moment ook uit naar het Midden-Oosten. In het grensgebied tussen Turkije en Syrië en in Irak waar op dit moment duizenden vluchtelingen in tentenkampen verblijven, wordt het de komende dagen ijskoud met sneeuw en matige vorst.

Bronnen: MeteoGroup, KNMI, Pollennieuws, ANP

Datum: woensdag 7 januari 2015, 10:35
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bulgarije, De Bilt, IJsland, Irak, Limburg, Moskou, Noord-Holland, Noordelijke, Noorwegen, Rusland, Texel, Turkije, Utrecht, Wit Rusland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry