Gelukt: NASA's Orion is geland na zijn eerste testvlucht

05/12
2014
Een dag later is het raak: NASA's Orion maakte een perfecte eerste testvlucht.

Vandaag zette NASA dan toch een grote stap richting Mars. De eerste testvlucht van ruimtevaartuig Orion reikte tot bijna 5800 kilometer boven de aarde. Dat is nog 15 keer hoger dan het internationaal ruimtestation ISS. NASA is er voor het eerst in 40 jaar in geslaagd om die hoogte te bereiken. Alweer een mijlpaal voor de ruimtevaart.

Lancering

Nadat de lancering gisteren niet doorging, probeerde NASA het vandaag nog eens. Om 13.05 stipt vloog Orion alsnog de lucht in. De Orion gaat met zo’n 24 duizend kilometer per uur rond de aarde. Eerst maakt hij een 'lage' ronde, daarna gaat hij nog verder het heelal in. Ruim drie uur na lancering moet hij een hoogte van zo'n 5800 kilometer halen. Vervolgens komt Orion weer naar de aarde om uiteindelijk met parachuten in de Grote Oceaan neer te komen. Gisteren werkte het weer niet mee: het waaide te hard. Ook waren er technische mankementen. De lancering van Orion zag er zo uit:

Bewegend beeld:

bekijk op YouTube

Landing

Orion maakte na een vlucht van bijna vierenhalf uur een zachte landing rechtop in de Grote Oceaan. De splashdown was volgens NASA 'precies in de roos'. Om 17.29 uur Nederlandse tijd was het vaartuig terug op aarde na een perfecte eerste testvlucht. Orion wordt uit de oceaan gehaald, daarna wordt bekeken hoe het vaartuig de test precies heeft doorstaan.

Test

De vlucht was onbemand en er werd voornamelijk getest of het hitteschild van de capsule goed werkt. Deze moet temperaturen van 2200 graden kunnen weerstaan. Daarnaast werden ook de boordcomputers getest, evenals de parachutes, die voor een 'zachte' landing moesten zorgen. Met de testvlucht zijn dan ook behoorlijk wat kosten gemoeid: de vlucht alleen al kost ongeveer 375 miljoen dollar.

Mars

Orion is NASA's nieuwe ruimtevaartuig die in de toekomst zeer belangrijk zal worden voor ruimtereizen. Pas in 2021 mogen de eerste mensen met de Orion mee, tot die tijd wordt er getest. Uiteindelijk hoopt NASA in 2030 de eerste mensen met het vaartuig naar Mars te sturen.

Bekijk hieronder de livestream van NASA.

bekijk op Ustream

Datum: vrijdag 5 december 2014, 17:56
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry