Afgedankte laptopaccu's doen de lichten branden

09/12
2014
De accu's uit afgedankte laptops laten de lampen van de allerarmsten goedkoop branden.

De Indiase tak van IBM onderzocht of de accu's uit afgedankte laptops een goed alternatief zouden zijn om de huizen en winkels van de armste mensen die niet over elektra beschikken te verlichten. Het onderzoek wees uit dat maar liefst 70 procent van de afgedankge batterijen nog genoeg vermogen hadden om een ledlamp vier uur per dag een jaar lang te doen branden.

In de eerste instantie zou je aan zonnepanelen en accu’s denken maar volgens de onderzoekers is het een stuk goedkoper om de afgedankte accu’s een nieuw leven in te blazen. Het zijn juist de oplaadbare batterijen die veelal het duurste component zijn van een dergelijke oplossing.

De onderzoekers trokken de accu’s uit de laptops, testten iedere cell en gebruikten alleen de goede cellen om een nieuwe accu te bouwen. Na het toevoegen van elektronica tegen oververhitting en een manier om ze op te laden werden een aantal van de prototypes in Bangalore gegeven aan mensen in de krottenwijken, zonder toegang tot elektra. Na drie maanden bleken de accu’s naar tevredenheid te functioneren. De vraag was vooral naar rat-bestendige bedrading en heldere lampen. De onderzoekers zijn nu bezig een aangepaste versie te ontwikkelen.

De onderzoekers noemen hun accu UrJar. Als de UrLar in grote hoeveelheden geproduceerd wordt zou deze ongeveer 600 rupees (8 euro) kosten. Hoewel dit soort bedragen voor de armen in India nog steeds een enorm bedrag is, is het desondanks een stuk goedkoper als andere oplossingen met zonnepanelen. De Urjar kan ook een mobiel opladen en een ventilator doen draaien.

Bovendien zou het hergebruik van de afgedankte accu’s minder belastend op het milieu zijn dan recycling. De hoeveelheid e-waste neemt ieder jaar toe. Het onderzoek geeft als voorbeeld de VS waar iedere dag 142.000 computers per dag worden weggegooid. Veel van die e-waste van de westerse landen eindigt in India. Bovendien genereert India met een sterk groeiende IT-industrie zelf ook tonnen aan e-waste.

Datum: dinsdag 9 december 2014, 09:17
Bron: Bright
Categorie: Wetenschap
Tags: Bangalore, Huizen, India, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry