Sneeuwdump en vrieskou voor wintersporters

25/12
2014
Het zag er tot kort geleden nog triest uit in de wintersportgebieden. Groene dalen en pistes bedekt met kunstsneeuw. Er werden zelfs veel vakanties geannuleerd. Het tij is echter gekeerd. Er komt sneeuw en kou aan, en niet zo’n klein beetje ook. Diegenen die in het weekeinde op weg gaan, zullen mogelijk grote overlast door sneeuw ondervinden. En, sneeuwkettingen zijn geen overbodige luxe. Na het weekeinde wordt het kouder. De jaarwisseling verloopt ijskoud, maar wel zonnig met een dikke laag verse sneeuw.

Zaterdagdepressie

Tijdens de kerstdagen wordt met een noordwestelijke stroming al behoorlijk koude lucht aangevoerd. Diverse fronten, onstabiele en koude lucht veroorzaken sneeuwbuien in Duitsland en aan de noordkant van de Alpen. Meer sneeuw komt er in het weekeinde. Een depressie die mogelijk in eigen land op zaterdag sneeuw veroorzaakt (de verwachting voor zaterdag is op dit moment nog steeds erg onzeker… ) trekt via België en de Frans-Duitse grens naar de Alpen en in alle wintersportgebieden (ook dichtbij huis) veel sneeuw. Aan de achterkant van de depressie wordt met een noordoostelijke stroming nog koudere lucht aangevoerd vanuit Rusland en Oost-Europa. Begin volgende week gaat het in alle wintersportgebieden zowel ’s nachts als overdag matig tot streng vriezen. Een hogedrukgebied zorgt echter voor droog en vrij zonnig weer rond de jaarwisseling. En als je daar dan eenmaal zit en er ligt een dikke laag sneeuw…..

Dichtbij huis

Je hoeft niet ver te rijden voor sneeuw. Op tweede kerstdag vallen er in de Duitse skigebieden al een paar sneeuwbuien. Meer sneeuw volgt op zaterdag. Zoals het er nu naar uit ziet ( maar dat is afhankelijk van de precieze koers van het lagedrukgebied) in de Ardennen en de Eiffel. Daar zal 20 tot 30 cm sneeuw vallen. In het Sauerland wordt veel minder sneeuw verwacht, 5 cm. In de Harz, in het Zwarte Woud en in Beieren. Tot en met zondag valt er in de Harz 10 tot 20 cm, in Beieren 20 tot 30 cm en in het Zwarte Woud 30 tot 50 cm! Vanaf zondag is wintersport ook mogelijk in de Franse skigebieden, de Jura en de Vogezen. Ook dat komt door de depressie 20 tot 30 cm te liggen. Maandag vallen er vooral in het Sauerland nog sneeuwbuien, 10 cm. Ook in Tsjechië wordt het bitterkoud en vallen vooral tijdens de Kerst sneeuwbuien, 10 tot 20 cm. In het weekeinde blijft het hier droog met zon. Op maandag vallen er weer nieuwe sneeuwbuien. ’s Nachts vriest streng, overdag blijft licht tot matig vriezen.

Alpen

Diverse koufronten trekken de komende kerstdagen met een noordwestelijke stroming over de Alpen. Op eerste kerstdag valt er vooral aan de noordkant van Zwitserland sneeuw (10 tot 20 cm) , op tweede kerstdag komt de noordkant Oostenrijk (20 tot 40 cm) aan de beurt. Op zaterdag, zondag en maandag volgt een echte sneeuwdump. Een depressie trekt waarschijnlijk via België, via de Frans-Duitse Grens naar de Alpen. Zaterdag valt de meeste sneeuw in de Zwitserse en Franse Alpen, 50 tot 80 cm. In totaal valt er tot en met maandag 50 tot 100 cm sneeuw en neemt de kans op lawines toe! De zuidkant van de Alpen, in Italië, valt veel minder sneeuw, lokaal 10 cm. Achter de depressie wordt vanaf maandag met een noordoostelijke stroming nog koudere lucht aangevoerd. Maandag en dinsdag zorgt een hogedrukgebied voor droog en zonnig weer in heel het Alpengebied. Het is dan wel koud met op 1500 meter temperaturen tussen de -10 en -15 graden.

Pyreneeën

In de Pyreneeën is het nu nog zacht. De vorstgrens ligt tussen de 1500 en 2000 meter. Vanaf zondag wordt het ook daar gevoelig kouder. De weekeinde-depressie veroorzaakt vooral aan de noordkant sneeuw van betekenis, er kan 20 tot 80 cm sneeuw vallen. Aan de zuidkant valt minder sneeuw. Begin volgend week wordt het op een enkele sneeuwbui na droog en komt de zon weer tevoorschijn. Tijdens de jaarwisseling is het droog. Aan de noordkant blijft het zowel ’s nachts als overdag vriezen, aan de zuidkant is het minder koud.

Bron: MeteoGroup

Datum: donderdag 25 december 2014, 12:25
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Duitsland, Oostenrijk, Rusland, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry