Gebrek zelfkennis bij IT-talent verhoogt arbeidsmobiliteit

22/12
2014
Amersfoort, 22 december 2014 – 45% van het IT-talent weet in het laatste studiejaar nog niet welke baan er bij hen past, terwijl juist IT-starters relatief snel na hun opleiding in dienst treden bij een werkgever, vaak al na één maand. Dit werkt in de hand dat 33 procent van deze starters op de arbeidsmarkt binnen één jaar van baan wisselt. Dit blijkt uit onderzoek naar loopbaanontwikkeling bij jonge IT’ers en loopbaanbeleid bij IT-organisaties, uitgevoerd door Procam, de ontwikkelaar van talentenprogramma’s voor jong hoogopgeleid IT-talent. Er zijn 1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers ondervraagd via respectievelijk de TalentTool en de Pre-flight checklist.

De hoge arbeidsmobiliteit van IT-starters maakt dat organisaties moeite hebben met een effectief loopbaanbeleid. Naast gebrek aan zelfkennis bij de IT-starters zijn er vanzelfsprekend ook externe factoren die het hoge verloop veroorzaken, zoals de war for talent, toename van tijdelijke contracten en economisch herstel. Om jong talent te vinden en te binden, besluiten organisaties nog meer te investeren in werving en selectie, betere arbeidsvoorwaarden of meer opleidingsmogelijkheden. Onderzoek laat echter zien dat dit in de praktijk vooral leidt tot ‘trial & error’, concludeert Procam in het insight paper ‘Het voordeel van een talentennetwerk van jonge IT-professionals voor bedrijven’.

George van Buysrogge, oprichter/directeur van Procam: “Om de trend van een hoog verloop onder IT-starters te doorbreken, zullen organisaties het over een andere boeg moeten gooien. Het is raadzaam om IT-starters te helpen richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest omdat ze vooral gefocust waren op het behalen van hun diploma. Het bevorderen van zelfkennis is een belangrijke stap. Vragen die hierbij centraal staan zijn: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’. Jonge professionals kunnen door middel van zelfontwikkeling en coaching leren hoe ze hun eigen loopbaan het beste kunnen vormgeven, mét optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij het bieden van goede loopbaanbegeleiding.”

Het onderzoek

Procam doet continu onderzoek naar de ontwikkelingen op de IT-markt, de wensen van jong hoogopgeleid IT-talent en de HR-issues bij IT-organisaties. Voor dit onderzoek heeft Procam de TalentTool ontwikkeld, waarmee starters op de IT-arbeidsmarkt een persoonlijke infographic kunnen maken door een aantal vragen in te vullen. Voor organisaties heeft Procam de Pre-flight checklist gelanceerd, waarmee CIO’s, HR-managers en IT-managers hun eigen visie op de IT-arbeidsmarkt kunnen afzetten tegen de wensen en eisen van jong talent. De resultaten van beide onderzoeken zijn tegen elkaar afgezet om beide werelden met elkaar te vergelijken. Alle resultaten van het onderzoek zijn terug te vinden via http://ow.ly/Gguzu

De TalentTool is voor IT-studenten nog steeds in te vullen via http://www.talentwings.nl/talent-tool. Ook organisaties kunnen de Pre-flight checklist nog steeds gebruiken. Deze is te bereiken via http://www.procam.nl/preflight-check/

Datum: maandag 22 december 2014, 11:01
Bron: procam
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry