Donkere dagen voor Kerst

20/12
2014
Morgen, 21 december, is het de kortste dag van het jaar. De zon komt op om 8.46 uur en gaat alweer onder om 16.30 uur. In deze korte daglichtperiode laat de zon zich helaas niet veel zien. Bewolking van een zogenaamd warmtefront komt al snel naar ons toe. Gelukkig is het binnen gezellig met de kerstverlichting. Ook de dagen daarna, de donkere dagen voor Kerst verlopen grijs. Daarbij blijft het flink waaien en langdurig regenen of motregenen. Koud is het bepaald niet. Door de aanvoer van super zachte lucht loopt het kwik weer eens op naar 12 of 13 graden.

Straalstroomweer

Oorzaak van het herfstachtige weer is een straffe westelijke stroming op 11 km hoogte in de atmosfeer. De straalstroom ofwel jetstream is sterk en ligt de komende dagen precies boven ons land. In de straalstroom trekt zondagavond een zogenaamd warmtefront van west naar oost over ons land en stroomt er super zachte, subtropische, lucht binnen. Het bijbehorend koufront ligt parallel aan de straalstroom en trekt veel langzamer dan het warmtefront van noordwest naar zuidoost over ons land. Het front passeert dinsdagmiddag waarna er minder zachte, maar zeker geen koude lucht naar ons land toestroomt. Op de fronten zelf en in de zogenaamde warmtesector ( het gebied tussen het warmte- en koufront in) is het bewolkt en valt er af en toe regen of motregen.

December plaatselijk al kletsnat

Morgen valt er hooguit een beetje motregen, maandag, dinsdag en woensdag valt langdurig en behoorlijk wat regen. En dat terwijl de decembermaand tot nu toe al behoorlijk nat is verlopen. Normaal valt er in de hele laatste maand van het jaar 76 mm. Tot en met gisteren, 19 december is er op sommige plaatsen in ons land al meer dan 100 mm gevallen. De komende 10 dagen, tot het eind van het jaar komt daar nog zo’n 20 tot lokaal 50 mm bij. December 2014 gaat daardoor waarschijnlijk de klimaatboeken is als natte maand.

Doorstaande westenwinden voeren super zachte lucht aan

Tot en met dinsdag de 23ste is het behoorlijk winderig. De zuidwestenwind is vrijwel de hele tijd matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee en voert vanaf morgenavond super zachte, van oorsprong subtropische lucht aan. Net zoals afgelopen donderdag, kan het kwik op net voor de Kerst op maandag en dinsdag pieken naar waarden rond 12 of 13 graden. Normaal wordt het in deze laatste fase van het jaar 5 graden. Ondanks de koude start van de decembermaand wordt december 2014 waarschijnlijk een zachte maand. Normaal wordt het 3.7 graden. Volgens MeteoGroup komt de gemiddelde temperatuur van december 2104 waarschijnlijk uit rond 5.0 graden.

Datum: zaterdag 20 december 2014, 11:30
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry