Amsterdam krijgt uitgebreide nachtopvang gedurende de winterperiode

18/12
2014
De gemeente Amsterdam biedt dak- en thuislozen vanaf 18 december uitgebreide nachtopvang gedurende de winterperiode. Het college van B&W heeft dit besloten naar aanleiding van de raadsmotie ‘bed, bad en brood voorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers’. Door ook nachtopvang voor dak- en thuislozen te bieden wordt de ongelijkheid tussen vreemdelingen zonder verblijfstatus en dak- en thuislozen opgeheven. Uitgangspunt is datiedereen die kwetsbaar is, moet worden voorzien van basale levensvoorzieningen zoals onderdak, voedsel en kleding.

Elke winter bereidt de gemeente zich samen met de opvanginstellingen voor op de opvang van daklozen bij aanhoudende winterkoude. Net als vorig jaar tijdens de winterkoudeopvang vindt de opvang plaats in de voormalige Valeriuskliniek aan het Valeriusplein in stadsdeel Zuid. Nieuw is dat de nachtopvang tot 1 maart 2015 aaneengesloten geopend is. De omwonenden zijn deze week geïnformeerd over de openstelling tot 1 maart 2015.

Winteropvang voor mensen die het nodig hebben
De nachtopvang is bedoeld voor dak- en thuislozen. De GGD spreekt iedereen en bepaalt of mensen zelfredzaam zijn en toch zelf onderdak kunnen regelen. Ook kijkt de GGD of mensen extra kwetsbaar zijn en misschien speciale zorg nodig hebben. Dan gaan zij naar de reguliere opvang elders in de stad.

_________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Samenwerking
De nachtopvang gedurende de winterperiode wordt voorbereid en uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam (GGD, WZS, stadsdeel Zuid, DWI), de MO-instellingen (HVO-Querido, Leger des Heils, De Volksbond en De Regenboog) en GGZ inGeest. GGD doet de screening. HVO-Querido en Leger des Heils coördineren de opvang, die wordt uitgevoerd met vrijwilligers van alle MO-instellingen. HVO-Querido zet het Mobiele Team in en het Leger des Heils de soepbus.

Vragen en bezoek
Voor praktische vragen en bezoek aan de opvanglocatie: GGD Amsterdam, tel. 020-555 5208, buiten kantoortijden voor spoedgevallen: 020 – 555 5911. De eerste nacht en ochtend wordt geen pers ontvangen in verband met het opstarten van de faciliteiten.

De pers is op afspraak welkom behalve in de weekenden, op kerstavond en tijdens de kerstdagen.

Voor meer informatie:

Internet www.amsterdam.nl/dakloos

Twitter: #WKO020

Datum: donderdag 18 december 2014, 13:21
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry