Samenwerking tussen Airbnb en gemeente Amsterdam

18/12
2014
Airbnb en de gemeente Amsterdam gaan nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat mensen hun woning op een verantwoordelijke manier aan gasten verhuren. Ook maken ze het makkelijker om toeristenbelasting te betalen. De wethouders Ivens (Wonen) en Kock (Financiën) hebben een overeenkomst getekend met Airbnb. Daarin spreken de partijen af om verhuurders te voorzien van duidelijke en toegankelijke informatie over de regels die in Amsterdam gelden voor particuliere vakantieverhuur. Het wordt ook makkelijker voor verhuurders om toeristenbelasting te innen en af te dragen, omdat Airbnb dat namens de verhuurders gaat doen.

Deze overeenkomst is de eerste in zijn soort in Europa, en is goed nieuws voor mensen die hun huis verhuren via Airbnb. Het zorgt voor meer duidelijkheid en maakt het afdragen van de toeristenbelasting makkelijker. Amsterdam is een gastvrije stad die ruimte wil bieden aan mensen die af en toe hun huis verhuren aan toeristen. Daarom heeft de gemeente Amsterdam aan verschillende partijen gevraagd wat hun ideeën zijn over verantwoordelijke vakantieverhuur.

De overeenkomst tussen Airbnb en Amsterdam gaat in op 1 januari 2015. De belangrijkste punten zijn:

Airbnb en de gemeente Amsterdam werken verder aan een site voor verhuurders, met daarop informatie over particuliere vakantieverhuur, en links naar de regels die daarvoor gelden.
Airbnb zet op de site een samenvatting van die regels en verhuurders moeten actief aangeven dat ze die regels hebben gezien, begrepen en ermee akkoord gaan, voordat ze een vermelding op Airbnb kunnen zetten.
Airbnb gaat de toeristenbelasting innen en afdragen namens de verhuurders, vanaf februari 2015
Airbnb stuurt tweemaal per jaar een bericht naar verhuurders in Amsterdam, waarin zij aan de regels in Amsterdam worden herinnerd.
Airbnb en de gemeente Amsterdam gaan samenwerken om illegale verhuur aan te pakken

Wethouder Ivens (Wonen): “Het is heel mooi dat we het op deze manier makkelijker maken voor Amsterdammers om hun huis volgens de regels te verhuren. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat mensen duidelijke informatie krijgen. Op die manier kunnen ze hun huizen verhuren op een veilige, verantwoordelijke manier én volgens de lokale wet- en regelgeving.”

Wethouder Kock (Financiën): “Dit is een belangrijke mijlpaal voor Airbnb en Amsterdam, en het resultaat van goede samenwerking. De belastingovereenkomst zorgt ervoor dat de regels voor iedereen gelijk worden toegepast.”

Airbnb medeoprichter Nathan Blecharczyk: “Het is fantastisch dat we met de gemeente Amsterdam kunnen samenwerken aan verantwoordelijke vakantieverhuur in deze mooie stad. We zijn blij dat Amsterdam moderne regels heeft waardoor mensen hun huis kunnen delen met gasten die nieuwe steden en buurten willen ervaren zoals de locals dat doen.”

Amsterdam is een steeds populairdere bestemming voor toeristen en in de afgelopen jaren is het aantal mensen dat hun huis particulier verhuurt, sterk toegenomen. 73% van die huizen ligt buiten de gebieden waar het overgrote deel van de hotels is. Uit gegevens van Airbnb blijkt dat de gemiddelde gast ouder is dan 30, goed opgeleid is en een baan heeft. Volgens Airbnb duurt hun verblijf gemiddeld langer dan van traditionele hotelgasten en zijn zij eerder geneigd om nog eens naar een stad terug te keren.

Datum: donderdag 18 december 2014, 08:35
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Huizen, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry