Vier Utrechtse onderzoekers ontvangen ERC Starting Grant

16/12
2014
De vier Utrechtse onderzoekers met een ERC Starting Grant:

 

Duurzaam gebruik van oceanen

Seline Trevisanut, universitair docent Internationaal recht aan de Universiteit Utrecht, onderzoekt hoe het recht kan bijdragen aan duurzaam gebruik van oceanen en hoe tegenstrijdige belangen in balans gebracht kunnen worden. Economische activiteiten op zee, zoals diepzeemijnbouw, olie- en gaswinning en duurzame energie, nemen namelijk toe en bedreigen de gezondheid van het zeeleven en de biodiversiteit. Ook beïnvloeden ze traditioneel gebruik van de zee, zoals navigatie en de visserij. Met haar onderzoek wil Trevisanut instrumenten ontwikkelen om de verschillende belangen in de offshore-sector te beheren.

 

Herseninfarcten

Jeroen Hendrikse, radioloog bij het UMC Utrecht, richt zich met zijn onderzoek op herseninfarcten. Met behulp van geavanceerde MRI-technieken wil hij atherosclerotische plaques van de lokale hersenarteriën en de doorbloeding van de hersenen gedetailleerd in beeld brengen. Hij doet onder meer onderzoek met zeer sterke MRI-scanners zoals de 7 Tesla MRI-scanner. De nieuwe MRI-technieken zal hij ook vertalen naar minder sterke MRI-scanners zodat deze in veel ziekenhuizen dagelijks toegepast kunnen bij patiënten met een herseninfarct. Met zijn onderzoekslijn hoopt hij meer inzicht te krijgen in het ontstaan van grotere en kleinere herseninfarcten.

 

Infecties 

Suzan Rooijakkers, microbioloog aan het UMC Utrecht, doet onderzoek naar infectie- en ontstekingsziekten. Haar aandacht gaat specifiek uit naar het complementsysteem, dat een belangrijk afweermechanisme vormt tegen bacteriële infecties. Met speciaal hiervoor ontwikkelde methoden zal zij gaan bestuderen hoe dit systeem bacteriecellen kapot kan maken. Kennis van deze processen is belangrijk voor ontwikkeling van betere vaccins tegen antibioticumresistente bacteriën. Omdat complement een negatieve rol heeft bij veel ontstekingsreacties, kunnen deze inzichten ook leiden tot de ontwikkeling van betere medicijnen tegen ontstekingsziekten.

 

Menselijk genoom 

Elzo de Wit doet onderzoek naar de werking van het genoom. Het is inmiddels mogelijk om voor minder dan duizend euro alle genetische variatie in het menselijk genoom van een individu te bepalen. Uiteindelijk zal dit leiden tot personalised medicine waarin patiëntgebonden preventie en behandeling centraal zal staan. Hiervoor is het van belang te begrijpen hoe genetische variatie de waarneembare verschillen tussen individuen beïnvloedt. De Wit zal dit in kaart brengen.

 

ERC Starting Grant

De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers.

Strategische thema’s

Het onderzoek van Jeroen Hendrikse, Suzan Rooijakkers en Elzo de Wit sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek van Selina Trevisanut sluit nauw aan bij het strategische thema Duurzaamheid.

 

Datum: dinsdag 16 december 2014, 09:08
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Leiden, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry