Yunga komt met expertiseteam 3D Communicatie

15/12
2014
ZEEWOLDE (EZPress) - Yunga BV gaat zich met een expertiseteam richten op de communicatie rond zorgcalamiteiten die na 1 januari 2015 in gemeenten kunnen voorkomen. Het team van communicatiespecialisten wordt geleid door Yunga Associate Partner Jos Huizinga, voormalig wethouder in Schoonhoven, Zeewolde en Maasdriel. Volgens Huizinga kunnen de transities in het sociale domein op gemeentelijk niveau voor flink wat problemen zorgen. “Gemeenten, het bestuur in het bijzonder, zijn niet voorbereid op de grote veranderingen die de transities met zich meebrengen. Gemeentelijk communicatiebeleid en –aanpak blijven ongewijzigd, terwijl de transities een geheel andere benadering vereisen”, zegt Jos Huizinga.

(b)Niet voorbereid(/b)

Na 1 januari 2015 kan het zomaar gebeuren dat er zich een calamiteit voordoet. Eén met zoveel impact dat niet alleen de regionale media het oppakken, maar ook de nationale media, waardoor niet zelden andere accenten worden gelegd dan menig bestuurder lief is. De social media komen plotseling bol te staan van de calamiteit in de gemeente. De Nuances verdwijnen. Wethouders krijgen hier vanaf 1 januari 2015 mee te maken. Huizinga: “Het zijn nieuwe problematieken waar noch zij, noch hun communicatieadviseurs op zijn voorbereid.”

(b)Burger centraal(/b)

Door de decentralisaties in het sociale domein komen er nieuwe wettelijke- en financiële kaders waarbinnen de gemeente meer mensen moet activeren. Volgens Huizinga gaat dat niet lukken tenzij niet de wetten, maar de burgers centraal worden gesteld. Dat betekent dus dat de individuele cliënten centraal komen te staan en dát betekent nauwe samenwerking van zorginstellingen, maatschappelijke organisaties én burgers. “En het vraagt van gemeenten dat zij de taal spreken van de thuiszorgorganisaties, van de jeugdzorgorganisaties en van de organisaties die zich rondom de participatiewet bewegen. Zo ontstaat de noodzakelijke co-creatie van sociaal beleid”, zegt Huizinga.

(b)Horizontaal denken en handelen(/b)

Met het voortzetten van ‘oud’ en ‘bestaand’ beleid kom je er niet, waarschuwt Huizinga: “Het gemeentelijk beleid kan niet meer traditioneel `verticaal` opgelegd worden aan cliënten of aan instellingen. Gemeenten zullen `horizontaal` moeten gaan denken en handelen en aansluiten bij de formele en informele (sociale) netwerken in de maatschappij waarin cliënten en actieve burgers zich bevinden.”

Die horizontale wereld heeft vooral voor de communicatie gevolgen. Directe communicatie met

burgers, keukentafelgesprekken, gesprekken over leed, gezondheid, noodzakelijke ondersteuning,

beschikbare mantelzorg. Directe communicatie met kwetsbare burgers. Mondeling en schriftelijk.

Gemeenten redden dat niet met de verticale aanpak van ambtelijke of juridische brieven, met nota’s en met beschikkingen.

Huizinga: “Hier is de menselijke maat nodig: brieven geschreven in de taal van de burgers, voorlichting in de plaatselijke pers in de taal die burgers begrijpen. Het komt er op aan de eigen inwoners te bereiken met informatie waar zij iets aan hebben.”

(b)Wat als het fout gaat?(/b)

Bestuurders zijn niet alleen verantwoordelijk voor alles wat goed loopt, maar ook voor alles wat fout gaat. Dat eerste is meestal geen probleem. Een goed verhaal laat zich makkelijk vertellen. De uitdaging zit hem erin om ook als het fout gaat het verhaal goed te vertellen.

Dus, wàt als het fout gaat en de verantwoordelijk wethouder wordt geconfronteerd met een schrijnend zorggeval met dodelijke afloop? Huizinga: “Daar zijn vaardigheden voor nodig die bestuurders vaak niet van nature bezitten. Vaardigheden in communicatie met kwetsbare burgers over heikele onderwerpen die hen heel direct raken en dat ook via de formele en informele netwerken kenbaar maken. De wethouder en zijn adviseurs staan plots niet voor actiegroepen, maar voor individuen die hij/zij ook in de supermarkt tegenkomt. Zonder aanpassing van het communicatiebeleid en zonder het verleggen van de bestuurlijke focus op de horizontale benadering, zullen wethouders zich niet staande houden”, voorspelt Huizinga.

//Einde bericht

Bron: Yunga BV

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 15 december 2014, 22:26
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Flevoland, Gelderland, Maasdriel, Schoonhoven, Zeewolde, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry