Straalstroom werkt als pomp

09/12
2014
Veel onstuimigheid heeft 2014 tot nu toe niet gebracht. Over het algemeen was namelijk de straalstroom de grote afwezige. Die straalstroom, ook wel bekend als ‘jetstream’, is voor te stellen als een rivier van wind, op zo’n 10 kilometer hoogte. Als die ‘rivier’ vanaf de oostkust van Noord-Amerika straf oostwaarts loopt, tot boven ons, liggen we onder de koers van diverse depressies en is er een flinke hoeveelheid wind. Als de straalstroom echter golft (meandert), dan worden de snelheid en de kracht eruit gehaald. Lange tijd hebben we in Nederland onder een noordwaartse meandering van de straalstroom gelegen en vandaar dat het niet alleen zo’n warm jaar is, maar ook een overwegend tamelijk rustig jaar.

In oktober, op de 21e, toen hadden we even een ruige herfstdag. De volgende windrijke en natte najaarsdagen liggen in het verschiet. De positie van de straalstroom zorgt namelijk voor aanvoer en vorming van lagedrukgebieden. De jetstream werkt als een soort pomp; een opzuiger van lucht….

Een depressie begint
Lagedrukgebieden kunnen op diverse manieren ontstaan. Vooral in de zomer is er vaak sprake van thermische lagedrukgebieden. Dat zijn depressies die zich ontwikkelen doordat warme lucht opstijgt en aan de grond de druk verlagen. Een bel met koude lucht in de hogere luchtlagen kan ook een lagedrukgebied doen ontstaan. De kou zorgt eigenlijk voor ‘trek’ van lucht vanaf de grond. Diezelfde ‘trek’ zien we ook als de straalstroom in west-oost positie over de oceaan ligt. Vooral op de plekken waar de wind in de straalstroom versnelt, krijg je ‘wegzuiging’ van lucht vanaf de grond. Vergelijk het met een schoorsteen. Die trekt het beste bij windrijk weer, terwijl een koude windstille winterdag bij een niet al te goede houtkachel vooral de kamer blauw zet. Voor de buurt is het dan ook prettiger als houtstook met name op herfstachtige dagen plaatsvindt.

Datum: dinsdag 9 december 2014, 10:32
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry