Hervormingen nodig bij financiële directie gemeente Amsterdam

26/11
2014
Er zijn stevige hervormingen nodig bij de Directie Middelen en Control (DMC) van de gemeente Amsterdam. Dat is de uitkomst van een quick scan die in opdracht van wethouder Kock (D66, Financiën) is gedaan. Er komt een nieuwe leiding, de organisatiestructuur moet sterk verbeteren en de processen moeten duidelijker worden. De voortgang daarvan wordt extern gecontroleerd. DMC is de financiële afdeling van de gemeente Amsterdam. De directie is onder meer verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting en jaarrekening, en voor de financiële controle op andere diensten.

De quick scan is uitgevoerd door PwC en ABDTOPconsult en grotendeels gebaseerd op gesprekken met medewerkers. De onderzoekers concluderen dat een heldere structuur en vastgelegde standaardprocessen ontbreken. De aansturing door het management is ‘diffuus’ en ‘ontoereikend’. Ook zien zij een gebrek aan prioriteitstelling en duidelijke keuzes vanuit het management, wat leidt tot veel ad hoc-werkzaamheden en een hoge werkdruk. In de praktijk vertaalt zich dat vaak tot kwalitatief ontoereikende dienstverlening en producten.

De onderzoekers zien ook veel medewerkers die hard werken en betrokken zijn bij hun directie. Ook zijn er al duidelijk zichtbare verbeteringen geboekt bij onder meer de afdelingen treasury, deelnemingen, HR en inkoop. Inmiddels is een nieuwe directeur aangesteld voor DMC. Twee andere directieleden stapten eerder uit eigen beweging op.

Wethouder Kock is geschrokken, maar niet verbaasd: “Er is werk aan de winkel bij DMC. De uitkomsten van de quick scan liegen er niet om. Het bevestigt de indruk die ik kreeg nadat ik vijf maanden geleden aantrad. Nu gaan we onze blik op de toekomst richten. Ik wil met het nieuwe managementteam hard werken aan het verbeteren van DMC. We moeten er een directie van maken waar mensen hun werk in een goede werkomgeving kunnen doen. Dat is nodig om uiteindelijk de financiën van de stad op orde te brengen. Dat zijn we aan onszelf verplicht, maar nog meer aan de Amsterdammers.”

Pb-211

Datum: woensdag 26 november 2014, 14:16
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry