Windows 7 en 8 verdringen Windows XP van de zakelijke markt

25/11
2014
Office 2010 nog altijd de meest gebruikte office-applicatie

Breda, 25 november 2014 – Uit analyse van Computer Profile blijkt dat 88 procent van de Nederlandse bedrijfsvestigingen, met 50 of meer werknemers, met Windows 7 werkt. Daarmee is het met voorsprong het meest voorkomende besturingssysteem op pc’s van eindgebruikers. Windows 8 wordt, twee jaar na de introductie, op 14 procent van de bedrijfslocaties gebruikt. Het verouderde Windows XP daalt in populariteit, hoewel dit besturingssysteem nog steeds goed is voor een penetratie van 30 procent in de zakelijke markt. Dit alles blijkt uit analyse van circa 3.000 interviews die Computer Profile de afgelopen zes maanden heeft gehouden met Nederlandse IT-verantwoordelijken.

Windows Vista heeft nooit een respectabel marktaandeel gehad in de Nederlandse zakelijke markt. In 2010 gaf 10 procent van de bedrijven aan hiermee te werken. In 2012 was dat al gehalveerd, op dit moment maakt nog slechts 2 procent gebruik van Vista. De afgelopen tien jaar was Windows XP zonder twijfel het meest gebruikte besturingssysteem. XP werd al in 2001 geïntroduceerd en nog steeds gebruiken 3 op de 10 bedrijfsvestigingen desktops of laptops die hierop draaien. Sinds het product in april 2014 end of life ging, is het verval echter duidelijk versneld.

Binnen de commerciële sector kozen locaties uit IT,Telecom & Utilities het meest voor Windows 8. Ruim een kwart van de bedrijven in die branches maakt gebruik van het jongste Windows-platform. In de publieke sector lopen zorg en educatie voorop in de migratie naar Windows 8. 14 procent van de zorg- en onderwijsinstellingen gebruikt het systeem.

Office-applicaties

Een andere belangrijke pijler onder het succes van Microsoft zijn de Office-applicaties. In januari 2013 introduceerde Microsoft een nieuwe versie: Office 2013. Op dit moment is de nieuwste 2013-versie goed voor 10 procent van het totaal. Office 2010 suite wordt het meest gebruikt: meer dan de helft van de geïnventariseerde applicaties betreft deze versie. Ook Office 2003 en 2007 worden nog vaak gebruikt. Deze zijn samen goed voor zo’n 25 procent.

Net als op de zakelijke markt voor pc-besturingssystemen heeft Microsoft ook op de markt voor office-applicaties weinig concurrenten. Met een aandeel in de installed base van ongeveer 4 procent lijkt Google hier de belangrijkste. Open source varianten als StarOffice, OpenOffice en LibreOffice worden slechts beperkt gebruikt. Gezamenlijk vormen al deze toepassingen slechts één procent van alle office-applicaties.

Datum: dinsdag 25 november 2014, 12:01
Bron: Computer Profile
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry