Minister-president Rutte ontvangt de Rathenau-prijs

21/11
2014
Minister-president Rutte heeft in Berlijn de Rathenau-prijs ontvangen uit handen van Bondskanselier Merkel. De prijs werd hem toegekend voor de Nederlandse inspanningen op het gebied van de Europese internationale samenwerking.

Rutte was zeer vereerd dat hij de prijs in ontvangst mocht nemen. 'Walther Rathenau was een Duits politicus in de vroege jaren 20 van de vorige eeuw. Toen al sprak hij over Europese samenwerking. Ik deel zijn geloof in de kracht van Europa, van onze waarden en onze ideeën.'

Waakzaam

Volgens minister-president Rutte kunnen we met zelfvertrouwen naar onszelf kijken en ons in de wereld manifesteren. Maar met achteroverleunen en wensdenken stellen we onze verworvenheden niet veilig, zo benadrukt de premier: 'We moeten vooruit. Vooruit met het versterken van onze weerbaarheid en ons vermogen bij te dragen aan stabiliteit aan onze buitengrenzen. Er is geen sprake van een terugkeer van de Koude Oorlog. Daarvoor is er te veel veranderd. Maar wel van een toenemende instabiele wereld. We moeten als EU waakzaam zijn en daarin één lijn trekken'.

Gesprek met Merkel

In Berlijn sprak Rutte ook kort met Bondskanselier Merkel. 'Altijd goed om met haar te spreken over onze gezamenlijke doelen. Duitsland is misschien wel onze belangrijkste partner. We trekken samen op in Europa, voor financiële stabiliteit en groei en banen. En ook buiten Europa zijn we partners. Bijvoorbeeld in Afghanistan en de NAVO.'

Polen

Na zijn bezoek aan Berlijn reisde de minister-president door naar Gdansk voor een informeel samenzijn met Donald Tusk, die op 1 december aantreedt als voorzitter van de Europese Raad. Rutte en Tusk hebben gesproken over de strategische agenda van de Europese Raad. Rutte heeft nog eens benadrukt dat het aanjagen van groei en banen in Europa voor Nederland echt topprioriteit is en blijft.

Datum: vrijdag 21 november 2014, 17:28
Bron: Ministerie van AZ
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Berlijn, Duitsland, Polen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry