Nieuwe ambitie voor betaalbare jongeren- en studentenhuisvesting

19/11
2014
De komende vier jaar moeten er 8.000 extra studenteneenheden en 2.500 jongerenwoningen bijkomen. Het College van B&W is op dinsdag 18 november een ambitieuze opgave overeengekomen voor de bouw van nieuwe woningen voor jongeren en studenten. Wethouder Bouwen en Wonen Laurens Ivens: “Er is nog steeds een groot tekort aan studenten- en jongerenwoningen, daarom moet er de aankomende periode fors bij gebouwd worden. Daarbij is het belangrijk dat de woningen betaalbaar zijn.”

Amsterdam is van iedereen
Met het Coalitieakkoord Amsterdam is van iedereen is besloten dat de bouwproductie wordt opgevoerd naar 5.000 woningen per jaar in 2018. Een deel hiervan is specifiek gericht op jonge mensen. Veel jongeren komen naar Amsterdam om te studeren of te werken of groeien op in Amsterdam en willen het ouderlijk huis verlaten. Om zich te kunnen ontwikkelen en mee te draaien in de samenleving hebben zij behoefte aan een goede en eigen plek om te wonen.

Ambitieuze opgave vanaf 2015

De ambitie is hoog, hoger dan het aantal woningen dat de afgelopen jaren is gerealiseerd. Daar komt bij dat de omstandigheden waarbinnen de ambities moeten worden gerealiseerd zijn veranderd. Zo moet de gehele opgave uit nieuwbouw en transformatie komen en mag de ambitie niet ten koste gaan van reeds bestaande woningen. Bij transformatie zijn de gemakkelijk te transformeren kantoren al aangepakt, het ‘laaghangend fruit is geplukt. Bovendien moeten de nieuwe woningen betaalbaar zijn voor jongeren en studenten. De bouw van onzelfstandige eenheden, zoals in het ACTA-gebouw, kan daarbij helpen.

Om de ambitie te realiseren is de inzet van zowel de woningcorporaties als die van particuliere investeerders nodig. De gemeente stimuleert en ondersteunt initiatieven en stelt locaties beschikbaar voor projecten voor jongeren- en studentenhuisvesting.

Resultaat jongeren- en studentenhuisvesting 2010-2014
Met het opstellen van een programma en het stellen van een streefgetal voor de groei van het aantal woningen voor jongeren en studenten heeft het vorige college een goede start gemaakt. Dit heeft geleid tot resultaat. Ondanks de crisis in de bouw zijn er in die periode in Amsterdam bijna 7.750 studenteneenheden en bijna 2.000 woonplekken voor jongeren bijgekomen. D66, VVD en SP hebben in september 2014 een initiatiefvoorstel ingediend waarin onder andere wordt gevraagd om weer met een ambitieus streefcijfer te komen voor jongeren- en studentenwoningen. Met het programma Jongeren- en Studentenhuisvesting wordt invulling gegeven aan het initiatiefvoorstel.

Zie voor een overzicht van gerealiseerd projecten en projecten in ontwikkeling: maps.amsterdam.nl/jongerenstudentenhuisvesting/

Datum: woensdag 19 november 2014, 13:59
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry