Partnerschap helpt geneesmiddelen van kleine bedrijven de markt op

17/11
2014
De EMA beoordeelde in de periode 2009-2013 in totaal 172 nieuwe geneesmiddelen (New Active Substances), waarvan er 133 werden goedgekeurd voor markttoelating. Daarvan was 41% afkomstig van kleine bedrijven, waaronder niet-gouvernementele organisaties of academische instituten. Kleine bedrijven spelen daarmee nog steeds een grote rol in geneesmiddeleninnovatie.

Verschil tussen kleinere en grotere bedrijven

In het onderzoek werd het goedkeuringspercentage van overgenomen geneesmiddelen vergeleken met het goedkeuringspercentage van de niet-overgenomen, zelf ontwikkelde geneesmiddelen. De resultaten laten zien dat over het geheel genomen deze percentages vrijwel gelijk zijn. Wel was er verschil als kleine en middelgrote of grote bedrijven met elkaar werden vergeleken.

Geneesmiddelen van kleine bedrijven werden vaker afgekeurd voor markttoelating (40%) dan geneesmiddelen van middelgrote en grote bedrijven (17%). Bovendien werden geneesmiddelen van kleine bedrijven die niet tijdens de ontwikkeling werden overgenomen vaker afgekeurd (37%) dan geneesmiddelen van kleine bedrijven die wel tijdens de ontwikkeling werden overgenomen (26%).

Hogere afkeuringspercentages

Het feit dat kleine bedrijven hogere afkeuringspercentages hebben dan (middel)grote bedrijven, geeft aan dat de dialoog over markttoelating tussen kleine bedrijven en de EMA nog verbeterd kan worden. Daarnaast is samenwerking, bijvoorbeeld door overname of partnerschap, wellicht een goede strategie voor kleine bedrijven om hun nieuwe geneesmiddelen naar de markt te brengen.

Publicatie

Outcomes of EMA marketing authorization applications: does partnering have an influence?

Cornelis A. van den Bogert*, Patrick C. Souverein*, Michelle Putzeist*, Hubert G. M. Leufkens*, S.W.J. Janssen and Gerard H. Koëter

Nature Reviews Drug Discovery, 14 november 2014

* Utrecht Institute of Pharmaceutical Sciences van de Universiteit Utrecht

Life Sciences

Dit onderzoek sluit nauw aan bij het strategische onderzoeksthema Life Sciences van de Universiteit Utrecht, onder het subthema Public Health. Dit bundelt het onderzoek naar infectieziekten en het immuunsysteem, hart- en vaatziekten, voeding en gezondheid entranslational neurosciences. De focus ligt op infecties en immuniteit en de belangrijke rol van de eigen microbiota voor de gezondheid van mens en dier.

 

Datum: maandag 17 november 2014, 12:28
Bron: Universiteit Utrecht
Categorie: Wetenschap
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry