Wederom veel neerslag Noord-Italië en de Zuid-Alpen

14/11
2014
Het noorden van Italië en het zuiden van Zwitserland werden de afgelopen weken meermalen getroffen door extreme hoeveelheden neerslag en overstromingen. En het is nog niet afgelopen. Komende 24 uur wordt aan de zuidkant van het Alpenmassief opnieuw veel neerslag verwacht met mogelijk nieuwe overstromingen tot gevolg.

Doden door noodweer in Noord-Italië

Als gevolg van het noodweer in het noorden van Italië zijn de afgelopen dagen al vijf mensen om het leven gekomen In Milaan verdronk een 36-jarige man nadat hij in het water was gevallen, vlakbij een ondergelopen gebouw. Een man van 70 overleed toe hij in de buurt van het Lago Maggiore in het water viel bij en poging zijn boot te redden. Eerder stierf een man (70) in de regio Piemonte door een modderstroom en kwamen een man en een vrouw (73 en 96) om het leven toen hun huis bij Genua instortte. Het beroemde Lago Maggiore is buiten zijn oevers getreden, een paar dagen geleden was het hoogte waarschuwingsalarm van kracht.

Zuidkant Alpenmassief vroeg in het wintersportseizoen bedekt met flinke laag sneeuw

Ook in het zuiden van Zwitserland en Oostenrijk is veel neerslag gevallen. Boven de 1500 tot 2000 meter viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Er is intussen een aardige vracht verse sneeuw gevallen, een goed begin voor het wintersportseizoen van 2014-2015. Aan de noordkant van de Alpen ligt veel minder sneeuw.

Sudstau

De extreme neerslag aan de zuidkant van het Alpenmassief en in het noorden van Italie wordt veroorzaakt door zuidenwinden. Zuidenwinden met vochtige en vochtige lucht botsen letterlijk tegen de bergen (Sudstau). Daar wordt de lucht gedrongen op te stijgen. Bij het opstijgen, daalt de temperatuur en condenseert de waterdamp in de lucht tot regen. Aan de noordkant van de bergen daalt de uitgedroogde lucht. Bij het dalen stijgt de temperatuur naar lenteachtige waarden.

Hardnekkig stromingspatroon

Opvallend is de lange periode met zuidenwinden in Europa. Sinds vorig jaar december hebben we al met zuiden tot zuidwestenwinden te maken. Dit hardnekkige stromingspatroon dat ook de komende weken nog in stand zal blijven en wordt veroorzaakt door diepe depressies op de Atlantische Oceaan. Aan de oostzijde van deze lagedrukgebieden zien we telkens weer de zuid tot zuidwestenwinden en aanvoer van warme en vochtige lucht. Die botst de komende 24 uur wederom tegen de zuidkant van de Alpen en veroorzaakt voor de zoveelste keer extreem veel neerslag.

Noord-Italië

Rondom een volgende diepe depressie ten westen van Ierland brengt een front, vandaag nog over Schotland, Frankrijk en Spanje, komende nacht en morgen 50 tot 80 millimeter regen in het noorden van Italië. Komende nacht wordt de meeste neerslag in de omgeving van het Lago Maggiore en Milaan verwacht. Zaterdag overdag verplaatst de neerslag zich naar het oosten en valt de neerslag tussen Bolzano en Venetië.

Volgende sneeuwdump zuidkant Alpen

Het eerder genoemde koufront brengt in de nacht van vrijdag naar zaterdag opnieuw weer een flinke lading verse sneeuw (50-100 cm) aan de zuidkant van de Alpen, eerst in Zwitserland en later op zaterdag in het zuiden van Oostenrijk. De zuidenwinden (föhnwinden) trekken aan tot hard of stormachtig gevolgd door regen en boven de 2300 meter in de vorm van sneeuw. Aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen wordt het met föhnwinden op zaterdag nog 18 graden. Zodra het front zaterdagavond naar het oosten wegtrekt wordt koudere lucht aangevoerd en daalt de sneeuwvalgrens naar 1500 meter en kan er ook op de lager gelegen hellingen enige sneeuw vallen. Omdat er de afgelopen weken al eerder grote hoeveelheden sneeuw zijn gevallen waarop de verse lading sneeuw valt, neemt het lawine gevaar toe.

Begin volgende week rustiger

Begin volgende week wordt het tijdelijk rustiger. De depressie trekt naar de Balkan waarna de luchtdruk in het noorden van Italië en in het zuidelijk Alpengebied weer stijgt. Op de Atlantische Oceaan zien we dan inmiddels de zoveelste actieve depressie ten westen van de Britse eilanden. Net zoals zijn voorgangers zal ook aan de oostzijde van deze depressie weer een zuiden tot zuidwestenwind opsteken met aanvoer van zachte lucht.

Bronnen: MeteoGroup, Nu.nl

Datum: vrijdag 14 november 2014, 12:14
Bron: Meteo Consult
Categorie: Weer en Verkeer
Tags: Bergen, Frankrijk, Ierland, Italië, Limburg, Milaan, Noord-Holland, Oostenrijk, Spanje, Zwitserland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry