World Cities Culture Summit in Amsterdam: over toerisme, creatief talent en cultuureducatie

07/11
2014
Amsterdam ontvangt van 12 tot en met 14 november delegaties uit meer dan 25 wereldsteden tijdens de derde World Cities Culture Summit. Tijdens de top staat de bepalende rol van kunst en cultuur voor de economische, ruimtelijke en sociale ontwikkeling van steden centraal. Bijzondere aandacht is er voor het Amsterdamse cultuurbeleid. Burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder van Cultuur Kajsa Ollongren zijn gastheer en gastvrouw van het evenement.

Het diverse aanbod van kunst en cultuur in Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel internationale waardering gekregen. De toonaangevende musea, cultuurhistorische monumenten en creatieve industrie zijn wereldwijd bekend. Tijdens de top zullen Amsterdamse experts en beleidsmakers hun kennis en ervaringen delen met andere steden. Gesproken wordt over de inzet van de culturele infrastructuur en evenementen voor citymarketing, het stimuleren van internationaal toerisme en de bevordering van culturele participatie in de stad.

De deelnemers kijken naar de toekomst. De wereldwijde toename van toerisme doet steden veranderen. Toerisme leidt tot dynamiek en economische groei. Tegelijkertijd zijn stadsbesturen en beleidsmakers op zoek naar de juiste balans tussen bewoners, bedrijven en bezoekers in de stad. Wereldsteden kunnen op dit gebied veel van elkaar leren, bijvoorbeeld door te kijken hoe bezoekersstromen slimmer over verschillende delen van de stad te verspreiden.

Op het programma staat ook het aantrekken en behouden van creatief talent. Steden willen talent aan zich binden. Amsterdam doet dat door jonge kunstenaars voor twee jaar een betaalbare woon- en werkplek aan te bieden op de broedplaats WOW in Bos en Lommer. Kunstenaars zijn hier vrij om te doen waar ze goed in zijn en leren in de praktijk wat cultureel ondernemerschap betekent. Creatieve ideeën en oplossingen van andere steden zullen uitgebreid aan bod komen tijdens de top.

Cultuureducatie is essentieel voor de ontwikkeling van de kunstenaars én het publiek van de toekomst. Het bestuur van steden bepaalt maar voor een beperkt deel het succes van cultuureducatie. Culturele instellingen, kunstenaars, scholen en bedrijven kunnen allemaal bijdragen. Tijdens de top wordt gesproken over de mogelijkheden die er zijn om alle kinderen in een stad te laten kennis maken met kunst en cultuur.

De World Cities Culture Summit duurt drie dagen en vindt plaats op verschillende locaties in de stad, onder meer het Rijksmuseum, de Balie, de NedPho-koepel, Pakhuis de Zwijger, de Tolhuistuin, WOW en het Stedelijk Museum Amsterdam. De opening in het Paleis op de Dam wordt verricht door burgemeester Van der Laan in aanwezigheid van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Op donderdag 13 november vindt er een evenement plaats in de Balie dat toegankelijk is voor publiek.

Amsterdam is in 2013 toegetreden tot het World Cities Culture Forum, dat jaarlijks de Summit organiseert. Deelnemende steden zijn onder andere Beijing, Berlijn, Bogotá, Buenos Aires, Hong Kong, Istanbul, Johannesburg, Londen, Los Angeles, Montréal, Mumbai, New York, Parijs, Rio de Janeiro, São Paulo, Seoul, Shanghai, Singapore, Sydney, Tokyo en Toronto.

Voor het programma kunt u terecht op: http://www.worldcitiescultureforum.com/publications/other

Datum: vrijdag 7 november 2014, 16:15
Bron: Gemeente Amsterdam
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Argentinië, Australië, Berlijn, Brazilië, Buenos Aires, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hong Kong, Johannesburg, Londen, Los Angeles, New York, Noord-Holland, Parijs, Rio de Janeiro, Singapore, Sydney, Toronto, Verenigd Koninkrijk, Verenig

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry