Oxfam Novib:Regeringen Azië falen in voorbereiding klimaatverandering

06/11
2014
DEN HAAG (EZPress) - Veel Aziatische landen, waaronder Bangladesh, Vietnam, Indonesië, Pakistan en de Filippijnen, investeren onvoldoende om hun burgers te beschermen, ondanks de kwetsbaarheid van de regio, tegen klimaatverandering.

Een jaar nadat de verwoestende supertyfoon Haiyan de Filippijnen trof publiceert Oxfam Novib haar nieuwe rapport Can`t afford to Wait. Het rapport toont aan dat overheden in Azië geen prioriteit geven aan het verminderen van risico`s bij rampen, terwijl de regio in de toekomst steeds meer met klimaatverandering te maken krijgt.

Azië is de regio met de meeste natuurrampen ter wereld, volgens UNISDR (de VN-Strategie ter Vermindering van Risico`s bij Natuurrampen). Meer dan de helft van de wereldwijde schade door natuurrampen wordt in Azië geleden. Dit kost bijna 53 miljard dollar per jaar. Het verlies aan oogsten door de overstromingen in Zuidoost-Azië heeft al een geschatte waarde van 1 miljard dollar per jaar.

. Alle behaalde resultaten tegen armoedebestrijding worden teniet gedaan, als landen zich niet voorbereiden op klimaatverandering. Oxfam Novib concludeert dat veel Aziatische regeringen veel te weinig investeren om de landbouwsector weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. Juist de voedselsector is kwetsbaar voor extreem en onvoorspelbaar weer; en misoogsten veroorzaken honger en hoge voedselprijzen. Ook missen veel Aziatische overheden goede coördinatiemechanismes tussen de nationale overheid en lokale gemeentes.

`Wanneer overheden hun klimaatbeleid niet op orde hebben, dan lijden de armste mensen het eerst en het meest. In Azië zijn dit vaak de kleine voedselproducenten. Zij hebben geen spaargeld of andere middelen om na een ramp hun leven weer op te bouwen. . Zij hebben het meest te verliezen in de strijd tegen klimaatverandering `, zegt Hans van den Hoogen, hoofd humanitaire noodhulp Oxfam Novib, op dit moment op reis door het voormalige rampgebied in de Filippijnen.

Oxfam concludeert dat de Filippijnse overheid na Haiyan snel van noodhulp naar herstel is overgegaan, maar gemeentes hebben te weinig geld om door te pakken. Veel gemeenten hebben nog geen maatregelen genomen om de weerbaarheid tegen een nieuwe ramp te vergroten, zoals diversificatie in de landbouw en goede evacuatieplannen. Eén jaar na Haiyan zijn er nog steeds gezinnen, ondanks de grote hoeveelheid noodhulp, die moeten vechten om in hun levensonderhoud te voorzien. Meer dan 1 miljoen arme kokosnootproducenten en hun gezinnen en ruim 200.000 arme vissersgezinnen werden getroffen.

Oxfam is sinds november 2013 actief geweest in 32 gemeentes en heeft 23 miljoen dollar geïnvesteerd om ruim 860.000 mensen te voorzien van schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen, waterpompen en uitkeringen voor voedsel en huisreparaties. Verder zijn vissersboten vervangen, is puin geruimd en zijn zagerijen opgezet voor het verwerken van omgewaaide kokosnootpalmen tot bouwmateriaal.

Tweederde deel van de mensen met honger woont in Azië.Dit zijn vaak kleine boeren, vissers en hun families. De stijgende zeespiegel, infiltratie door zout water en overstromingen bedreigen nu al boeren langs duizenden kilometers kust in Azië, waardoor mogelijk 3,5 tot 5 miljoen mensen gevaar lopen.

`Rijke landen moeten Aziatische ontwikkelingslanden steunen, zodat zij hun burgers tegen klimaatrampen kunnen beschermen. De aanstaande VN-Klimaat top in Lima biedt een unieke kans om de verwoestingen van Haiyan te gedenken. Rijke landen kunnen een begin maken door in Lima 15 miljard dollar toe te zeggen voor het Groen Klimaatfonds (Green Climate Fund) van de VN ` zo stelt Van den Hoogen.

//Einde bericht

Bron: Oxfam Novib

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 6 november 2014, 12:52
Bron: EZPress Buitenland
Categorie: Algemeen
Tags: Bangladesh, Lima, Pakistan, Peru, Vietnam

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry